Ilustracija Foto: FreeImages / Svilen Milev

U Barometru od 2015. godine 15 odsto ispitanika ocenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije ova brojka porasla na 27 odsto.

Ove godine 32 odsto anketiranih navelo je korupciju kao najveći problem, rekao je Goran Svilanović, Generalni Sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

„Povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu sa sobom je donelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada treba pratiti odlučnim aktivnostima vlada“, rekao je Svilanović.

Iako nije novost, kako je rekao, da je pred regionom mnogo posla, Svilanović je istakao nadu da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regionu.

Uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, sa 23 odsto ispitanika koji su rekli da veruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar.

Maciej Popovski, zamenik generalnog direktora za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenje ponovio je spremnost Evropske unije da nastavi da podržava proces proširenja, što predsednik Junker jasno i nedvosmisleno poručuje Zapadnom Balkanu.

Uvek je dobro proveriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regionu. Svedoci smo da su pozitivna dešavanja otvorila prostor za optimizam. Samit u Trstu je bio još jedan stimulans tom okruženju, ocenio je on.

Predstavljajući glavne nalaze stavova i očekivanja ekonomija Zapadnog Balkana, Vladimir Gligorov, istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, naglasio je da se privrednici i dalje bore sa onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sistem.

„62 pdsto poslovnih ljudi u regionu vide pokretanje vlastitog posla u mestu u kome žive kao veoma teško ili teško. Više od polovine, 51 odsto, veruje da bi unapređenje puteva imalo najpozitivniji uticaj na njihovo poslovanje“, rekao je on.

Iako se 56 pdsto ispitanika slaže da vlasti uzimaju u obzir njihove potrebe, mada samo u ograničenoj meri, pozitivno je što se belži smanjenje broja ispitanika koji smatraju da ih vlasti ignorišu, pad sa 38 odsto iz 2015. godine na 30 odsto, rekao je Gligorov.

Predstavljanje Balkanskog barometra 2017 je organizovao Savet za regionalnu saradnju u saradnji sa Centrom za evropske politike, nezavisnom ekspertskom organizacijom.

Trećim izdanjem Barometra bilo je obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća, podseća se u saopštenju.