"Vidimo naoružane ljude u uniformama...oni pucaju na nas": BBC o događajima na Kosovu 1foto: Printscreen/Gazeta Express

Bezbednosne snage su opkolile najmanje 30 naoružanih napadača satima nakon što je policajac ubijen na Kosovu, rekao je premijer Kosova Albin Kurti, prenosi BBC. Kako se navodi Kurti je pojašnjavajući najnovije tragične događaje na Kosovu rekao da je grupa maskiranih napadača bila u manastiru u selu Banjska na severu i pozvao ih da se predaju.

Kurti je optužio Srbiju da podržava, kako je rekao, „teroristički napad“ u kojem je takođe povređen još jedan policajac.

Tenzije su porasle na Kosovu na proleće nakon nasilnih sukoba poslelokalnih izbora u srspskim opštinama na severu Kosova.

Politički razgovori uz posredovanje EU osmišljeni da stabilizuju situaciju su zastali.

Zašto se rasplamsava nasilje na Kosovu?

„Vidimo naoružane ljude u uniformama…oni pucaju na nas, a mi uzvraćamo“, rekao je zvaničnik kosovske policije Veton Elšan agenciji AFP telefonom iz Banjske.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su naoružani napadači upali u manastir u selu u Leposaviću, gde su boravili hodočasnici iz Novog Sada na severu Srbije.

Premijer Kosova je održao konferenciju za novinare u nedelju nekoliko sati nakon što je optužio organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku Beograda za „napad na našu zemlju“.

Kurti je dodao da će počinioci i oni koji su izdali njihova naređenja biti kažnjeni.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da je incident, koji su „organizovali srpske kriminalne grupe“, napad na zakon i red i „protiv suvereniteta Republike Kosovo“.

Ona je osudila „otvorenu agresiju Srbije na Kosovo“ i pozvala saveznike da podrže Kosovo u uspostavljanju reda i zakona.

Osmani je pozvala ljude da ostanu jedinstveni i izrazila poverenje u kosovsku policiju.

Najnovije informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari