Bela kuća: Vašington i Moskva nastavljaju razgovore o samitu Bajden-Putin 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Savetnici Džozefa Bajdena i Vladimira Putina razgovarali su danas o mogućnostima organizovanja prvog samita američkog i ruskog predsednika i nastaviće te razgovore, saopštila je Bela kuića.

Američki predsednik predložio je prošle nedelje ruskom kolegi u telefonskom razgovoru da se sretnu ovog leta u nekoj trećoj zemlji na samitu čiji cilj bi bio stabilizovanje odnosa dve rivalske sile, koji su sada na najnižem nivou.

Finska i Austrija su izrazile spremnost da ih ugoste.

Moskva je pokazala zainteresovanost za ovu ponudu, međutim prošle nedelje su u prvom planu bile sankcije i kontrasankcije dve zemlje.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolajom Patruševim.

Bela kuća je saopštila da su njih dvojica pored jednog broja tema vezanih za bilateralne odnose, regionalna i svetska pitanja razgovarali o izgledima za održavanje predsedničkog samita SAD i Rusije, i odlučili su da „ostanu u kontaktu“ oko toga.

Ruski Savet za nacionalnu bezbednost je odvojeno saopštio da su razgovarali o „pripremama za sastanak“ kao i o značaju brzog pokretanja bilateralnog mehanizma za stratešku stabilnost, o događajima oko iranskog nuklearnog programa i „nuklearnim problemima na Korejskom poluostrvu“.

„Ruska strana je podvukla nedopustivost mešanja SAD u unutrašnja pitanja Rusije i njenih saveznika“, dodaje se u saopštenju iz Moskve.

Pošto ništa o susretu na vrhu nije odlučeno pregovori će biti nastavljeni.

U međuvremenu Putin će u četvrtak učestvovati preko video veze na virtuelnom svetskom samitu o klimi koji organizuje Bajden.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.