Biti dete diktatora: Da li ćerke Staljina, Putina i Kim Džong Una dele istu sudbinu? 1Foto: EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski diktator Kim Džong Un ponovo je bio u centru pažnje prošle nedelje pošto se pojavio na dva velika vojna događaja u Pjongjangu.

Na jednoj fotografiji se vidi kako sa svojim generalima nadgleda ponoćnu paradu balističkih projektila.

Pored njega stoji njegova ćerka od oko devet godina.

Ironično, ova fotografija tačno odražava onu snimljenu pre gotovo sto godina, na kojoj se sovjetski diktator Josif Staljin nalazi na sličnom balkonu u Moskvi dok nadgleda vojnu paradu dok pored njega stoji devojčica, piše u autorskom tekstu za Si-En-En kanadska spisateljica Rozmeri Saliven.

Obe devojčice izgledaju oduševljeno zbog toga što su privukle pažnju diktatora.

Zato se, piše Saliven, javlja misao o „prokletstvu“ dece diktatora kao i upitanost o tome kakva budućnost čeka Kim Džu Ae, ćerku Kim Džong Una, i da li će njena sudbina biti slična onoj Satljinove ćerke Svetlane.

„Ti si Staljinova ćerka. Zapravo, već si mrtva. Tvoj život je već završen. Ne možeš da živiš svoj sopstveni život. Ne možeš da živiš nikakav život. Postojiš samo u senci imena“, napisala je u svojim memoarima Svetlana Alilujeva, rođena kao Svetlana Josifovna Staljina, a kasnije poznata pod imenom Lana Piters.

Tokom detinjstva, Svetlana je bila „voljena ćerka“.

Staljin ju je nazivao svojom malom mušicom i vrapčićem.

Bila je jedina koja je mogla da zaustavi njegove izlive besa usmerene prema njenoj majci, tako što bi rukama obujmila njegove kozačke čizme.

staljin sa cerkom
Foto: Wikipedia

Nakon što je njena majka izvršila samoubistvo, ocu je pisala potresna pisma.

„Zdravo dragi moj papoške, kako živiš i kako ti je zdravlje? Čekam te u Sočiju“, napisala je u jednom pismu kada je imala sedam godina.

U jednoj igri koju je izmislio samo za nju, Staljin je savetovao svoju ćerku da nikada ne bi trebalo da traži stvari, već da izdaje naređenja.

Sve ovo se promenilo kada je Svetlana imala 16 godina i prvu čednu ljubavnu vezu sa poznatim filmskim rediteljem Aleksejem Kaplerom koji je tada imao 39 godina (isto koliko je imao Staljin kada se venčao sa Svetlanimom majkom).

Staljin je prognao Kaplera u gulag na 10 godina zbog toga što je imao drskosti da zavede njegovu ćerku.

Tada je Svetlana počela da shvata ko je zapravo njen otac.

Staljin je preminuo 1953.

Svetlana je prebegla u Sjedinjene Države 1967, ali je shvatila da i dalje nosi senku svog oca – od nje se očekivalo da sarađuje sa CIA.

Kada su je na prevaru naveli da se vrati u Rusiju 1084. da vidi svog sina koji je navodno bio bolestan, ruska vlada joj je nudila luksuzne dače, stanove, automobile…

Ona je sve odbila.

Vratila se u SAD i život završila 2011. u potpunom siromaštvu.

„Gde god da odem, bilo u Australiju ili ne neko pusto ostrvo, uvek ću biti politički zatvorenik očevog imena“, napisala je u memoarima.

Kako piše Salivan, deca diktatora moraju ili da u potpunosti odbace svoje nasleđe ili da slede očeve stope, ali Svetlana je bila negde između.

„On je znao šta radi. Nije bio ni lud niti u zabludi. Uz hladan proračun je zacementirao svoju moć i više od bilo čega na sevtu bojao se da će je izgubiti“, napisala je u memoarima.

Ova priča navodi na pomisao o sadašnjem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Isto kao i o ćerci Kim Džon Una, gotovo ništa ne znamo o Putinovim ćerkama Mariji i Katerini.

Pošto su u pitanju deca diktatora, ljudi paze da ne govore o njima jer bi to moglo da bude opasno.

Obavijene tajnom, pohađale su fakultet pod lažnim imenima, njihove kolege studenti nisu imali pojma ko su one, nisu imale čuvare kada su išle u bioskop niti bezbednosnu pratnju kod kuće.

Kada je jednom prilikom rečeno da Putin voli svoju decu i da ih je razmazio, jedan novinar je pitao da li devojčice vrte svog oca oko malog prsta.

„Niko ne može da vrti tatu oko svog malog prsta“, odgovorila je njihova majka Ljudmila.

Izgleda da su Putinove ćerke odabrale da stanu na stranu svog oca.

Navodi se da je Katerina šef novog Instituta za veštačku inteligenciju na Moskovskom državnom univerzitetu i da je vredna nekoliko milijardi.

Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, Marija vodi program genetike koji finansira država i koji je dobio milijarde od Kremlja.

Ni jedna o njih nema političke ambicije, što je navodno ono što Putin želi.

Ali, čini se da postoji mogućnost da Kim Džong Un zaista priprema svoju ćerku da nastavi njegovu dinastiju.

kim džong un sa ćerkom
Foto: EPA-EFE/KCNA

Severna Koreja je upravo objavila novu poštansku marku na kojoj se nalaze fotografije diktatora i njegove „voljene ćerke“ kako zajedno gledaju probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-17.

Da li će ona, kao Svetlana, naslediti volju svog oca ali odbaciti njegovo ubilačko nasleđe?

Ili će se pokazati kao dobro obučena učenica i možda postati još opasnija nego njen otac?

S obzirom na zatvoreni univerzum Severne Koreje i zavodljivost bogatstva i moći, ovo drugo je verovatnije, zaključuje Saliven.

Kanadska spisateljica Rouzmeri Saliven objavila je 16 knjiga, od kojih su poslednje „Staljinova ćerka: Izvanredan i buran život Svetlane Alilujeve (2015)” i „Izdaja Ane Frank: Hladna istraga slučaja (2022)”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari