Bivši glavni Trampov strateg pušten uz kauciju od pet miliona dolara 1Foto: EPA-EFE/ Kevin Hagen

Bivši glavni strateg američkog predsednika Donalda Trampa Stiven Benon nakon nekoliko sati od hapšenja pušten je da se brani sa slobode uz kauciju od pet miliona dolara – 1,75 miliona dolara u kešu i ostatak u nekretnini, a savezni sudija mu je zabranio da putuje u inostranstvo.

Pošto je u Njujorku optužen i uhapšen zbog pronevere novca, Benon se izjasnio da nije kriv, prenosi Rojters.

Ipak, hapšenjem Benona zbog upletenosti u višemilionsku proneveru osujećene su i njegove ambicije kojima je dugo težio – da se nametne za globalnog vođu antiglobalističkog sveta, ocenjuje se u svetskim medijima.

Ispostavilo se da je Benonova ambicija poslužila kao sredstvo za „pljačku pristalica“.

Ako je suditi po optužnici federalnog tužilaštva u Njujorku, Benon je sada kriminalac koji će, izgleda, san o carstvu nacionalnih država sanjati iza zatvorskih zidova, piše američka štampa.

Ukoliko bude proglašen krivim Benonu i još trojici osumnjičenih (Brajan Kolfedž, Endrju Badolato i Timoti Še) preti kazna od najmanje 20 godina zatvora, piše Bi-Bi-Si.

Oni se terete za obmanu i proneveru 25 miliona dolara u onlajn kampanji „Mi gradimo zid“.

Prema optužnici, Benon je preko neprofitne organizacije koja je bila pod njegovom kontrolom, navodno prevario stotine hiljada donatora tokom kampanje za privatnu izgradnju dela zida na granici SAD i Meksika jer Kongres nije odobrio Trampove planove o izgradnji.

Iako je obećao da će 100 odsto donacija biti upotrebljeno za projekat izgradnje zida, optuženi su, stoji u optužnici, zajednički upotrebili stotine hiljada dolara na drugi način.

„Optuženi su pogrešno predstavili na šta će se zaista upotrebiti prikupljene donacije. Ne samo da su lagali donatore, pokušali su i da sakriju proneveru sredstava tako što su pravili lažne fakture i račune za pranje novca od donacija i prikrivanje finansijskog kriminala, bez ikakvog obzira prema zakonu ili istini“, saopštio je inspektor Filip R. Bartlet.

Benon je, navodi se, iskoristio više od milion dolara od kampanje da bi potajno platio Kolfedžu i pokrio stotine hiljada dolara svojih ličnih troškova.

Uhapšen je u četvrtak na jahti, dugoj 46 metara, koja vredi 25 miliona dolara pored obale američke države Konektikat.

Jahta je, piše Njujork tajms, vlasništvo kineskog tajkuna Guoa Venguija, prijatelja i poslovnog partnera Benona, koji je 2014. pobegao iz Kine, navodno u iščekivanju optužnice za korupciju i silovanje.

Reagujući na vest o Benonovom hapšenju, Tramp je novinarima u Beloj kući rekao da je to tužno i da nije imao posla s njim dugo vremena.

„Nisam mnogo znao o spornom projektu i nije mi se svideo kada sam čitao o njemu“, kazao je Tramp.

Mnogi smatraju da je Benon zapravo bio jedan od političkih tvoraca Trampa i osoba koja je možda i ključno uticala na oblikovanje njegovih političkih pogleda i pobedu na izborima 2016.

Od investicionog bankara preko producenta u Holivudu, Benon se početkom ovog veka posvetio snimanju dokumentarnih filmova političke tematike, preko kojih je prvi put imao priliku da u većoj meri u javnost plasira svoje ideološke poglede.

Njegovi dokumentarci uglavnom su bili posvećeni veličanju ultrakonzervativnih pokreta i političara, kritici Demokratske stranke i levih političkih grupacija u SAD, kao i upozoravanju na „opasnosti“ od multikulturalizma, otvorenih granica i slobodne trgovine. Benonov internet portal Brajtbart postao je vodeće glasilo radikalne desnice u SAD-u.

Benon se uzdigao na mesto ideologa čitavog jednog novog političkog pokreta nazvanog Alt-Right (skraćeno od alternativna desnica). Ključno oružje delovanja ovog pokreta čiji je arhitekta Benon je masovna upotreba elektronskih medija radi širenja kontroverznih sadržaja.

Tramp je Benona otpustio nakon sedam meseci službe u Beloj kući. Benon je tada govorio da je Tramp „izdao njihove ideale“.

Nakon izlaska iz Bele kuće, osnovao je neprofitnu organizaciju „Pokret“ čiji je cilj bilo jačanje svih desnopopulističkih snaga u Evropi.

Posebne simpatije gajio je prema ruskom lideru Vladimiru Putinu, a blisko je sarađivao sa Viktorom Orbanom, Marinom Le Pen, poljskim konzervativcima, slovenačkim premijerom Janezom Janšom, italijanskim Pokretom Pet zvezdica i njegovim liderom Mateom Salvinijem, češkim premijerom Andrejem Babišem…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.