Bivši lideri regiona formirali Podgorički klub 1Foto: EPA-EFE/THORSTEN WAGNER

Budućnost Evropske unije je budućnost Zapadnog Balkana, ocena je bivših regionalnih lidera izrečena tokom formiranja Podgoričkog kluba u glavnom gradu Crne Gore.

Klub je osnovan kao dobrovoljna i neprofitna organizacija radi ostvarivanja opštih interesa i ciljeva. „Klub će biti posvećen prosperitetu, dobrim odnosima i afirmaciji evropskih vrijednosti u državama članova Kluba, kao i regiona i Jugoistočne Evrope kojoj pripada“, navodi se u osnivačkom aktu.

Klub će, uz puno poštovanje vrednosti i posebnosti država članica, kako se navodi, snažno doprinositi razvoju dobrosusedstva, regionalnoj saradnji i afirmaciji regiona u međunarodnoj zajednici. Ko se dalje navodi „klub će biti posvećen zaštiti ljudskih i manjinskih prava i afirmaciji vladavine prava u skladu sa najvišim evropskim i međunarodnim standardima“.

Podgorički klub biraće članove u skladu sa Statutom i oni predstavljaju, u normativnom smislu, Skupštinu Kluba, a Upravni odbor je organ upravljanja. Osnivači Kluba su bivši predsednici Crne Gore, Makedonije i Slovenije, Filip Vujanović, Branko Crvenkovski i Danilo Tirk, bivši predsednik Veća Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija i bivši premijeri Srbije i Hrvatske Mirko Cvetković i Jadranka Kosor. Među članovima su i bivši predsednici Slovenije Milan Kučan, Hrvatske Stjepan Mesić, Srbije Nataša Mićić, Albanije Alfred Moisiu i Kosova Fatmir Sejdiju, kao i raniji premijeri Crne Gore i Makedonije, Igor Lukšić i Hari Kostov.

Nakon potpisivanja osnivačkog akta, Vujanović je novinarima kazao da u Klubu ne žele da se bave dnevnom politikom, već stanjem unutar regiona, potrebama za dobrim odnosima među susedima, prenosi portal RTCG.

„To je ono što nas spaja, za šta se svi zalažemo, a tematski ćemo raditi na onome što bude sadržaj naše vizije imati sastanke u novom narativu Zapadnog Balkana“, naveo je Vujanović.

Lagumdžija je kazao da će jedna od osnovnih ideja delovanja Kluba biti pokušaj da na određeni način artikulišu nešto što su nazvali „Vizija Zapadnog Balkana 2020/30“ i uopšte Jugoistočne Evrope. „Pokušavamo da utičemo na to da se što više stvara klima o tome da je budućnost EU i Zapadnog Balkana dvosmerna ulica. Ukoliko jedni ne uspeju, drugi će i obrnuto“. Kosor je formiranje Podgoričkog kluba nazvala inicijativom za dodatnim građenjem mostova. Ona smatra da je jedino pravi, istinski otvoreni evropski put zemljama Zapadnog Balkana garancija trajnog mira i prosperiteta za sve narode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.