Blinken: SAD ne vide da Rusija preduzima korake koji ukazuju da će upotrebiti nuklearno oružje 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao da Sjedinjene Države ne vide da Rusija zapravo preduzima korake koji ukazuju da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine, ali je ponovio da Vašington „veoma ozbiljno“ shvata zveckanje nuklearnim oružjem ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

„Vrlo pažljivo motrimo da bismo videli da li Rusija radi bilo šta što ukazuje da razmatra da upotrebi nuklearno oružje. Do sada nismo videli da preduzimaju takve korake“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u američkom Stejt departmentu.

„Ali takođe znamo da je Rusija angažovana u užasnim, užasnim brutalnim delima u Ukrajini, tako da pretnje koje oni upućuju shvatamo veoma ozbiljno“, dodao je.

Blinken je naglasio da „što se tiče Putinovih namera, neće spekuslisati o tome šta mu je na umu“.

„Ali mogu samo da kažem da pravimo planove za svaki mogući scenario, uključujući i ovaj.“

Kada je reč o Severnom toku. Blinken je rekao da „nema šta da kaže“ kao odgovor na Putinove „apsurdne tvrdnje“ da „Anglosaksonci“ sabotiraju gasovode.

„Otkrićemo šta se tačno dogodilo. Podelićemo tu informaciju čim je budemo imali, ali ne želim da idem ispred istrage koja je u toku“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji s kanadskom koleginicom Melani Džoli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.