Blinken upozorio da širenje jevrejskih naselja udaljava Izrael od mira 1Foto: Beta/AP Photo/Jess Rapfogel

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je danas da širenje jevrejskih naselja i rušenje palestinskih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali još više udaljava Izrael od mira sa Palestincima.

On je međutim istakao da su odnosi SAD i Izraela i dalje čvrsti, pohvalio američku posvećenost bezbednosti jevrejske države i najavio da će administracija predsednika Džozefa Bajdena nastaviti da promoviše normalizaciju odnosa Izraela s arapskim susedima, a posebno sa Saudijskom Arabijom.

Blinken je istovremeno izrazio nezadovoljstvo administracije SAD zbog poteza ultradesne vlade premijera Izraela Benjamina Netanjahua u cilju širenja jevrejskih naselja i učestalog rušenja palestinskih domova.

Ocenio je da širenje naselja predstavlja prepreku „horizontu nade“ kojem se teži, kako je rekao u govoru na skupu Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu.

„Isto tako svaki potez ka aneksiji Zapadne obale, de fakto ili de jure, remećenje istorijskog statusa kvo svetih meta, nastavak rušenja kuća i iseljavanje porodica koje su generacijama živele u svojim domovima štete izgledima za dve države“, rekao je Blinken.

On je dodao da poboljšanje izraelsko-arapskih odnosa ne može zameniti rešenje sukoba sa Palestincima po modelu dve države.

„Nastojanja za integraciju i normalizaciju nisu zamena za napredak odnosa Izraelaca i Palestinaca i ne bi trebalo da mu štete“, rekao je američki državni sekretar, podsetivši da je Izrael produbio odnose sa svojim partnerima i da bi trebalo da vodi računa o dobrobiti Palestinaca i izgledima za rešenje po modelu dve države.

Blinken će ove nedelje posetiti Saudijsku Arabiju i pored ostalog razgovarati o izgledima da se Saudijci pridruže takozvanim Sporazumima Avram sklopljenim za vreme administracije Donalda Trampa između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Maroka.

„SAD imaju stvarni nacionalni bezbednosni interes u promovisanju normalizacije između Izraela i Saudijske Arabije“, rekao je prvi diplomata SAD i izrazio uverenje da njegova zemlja može i mora imati ulogu u tome iako nema iluzuje da se to može postići brzo ili lako.

On je takođe ponovio da Bajdenova administracija neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari