BLOG UŽIVO Ukrajina: Broj civilnih žrtava na hiljade veći nego što se mislilo 1 Foto: EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT

Ukrajinske vlasti su potvrdile da je došlo do raketnog napada na Odesu. Iz centra grada čule su se tri snažne eksplozije. Prva eksplozija bila je dovoljno jaka da zatrese prozore i aktivira obližnje automobilske alarme. Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hajns je rekla da se ruski predsednik Vladimir Putin priprema za dugotrajan sukob u Ukrajini, a vojni ciljevi na kratke staze su mu da osvoji dve oblasti Donjecka i Luganska i tampon-zonu oko njih. Strateški ciljevi su mu, dodala je, ostali isti.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

23.59 Gasprom je danas dobio obaveštenje od Ukrajine da će obustaviti tranzit gasa preko stanice „Sohranovka“ zbog „više sile“, ali mi ne vidimo prepreke da se tim pravcem nastavi tranzit prema evropskim potrošačima, izjavio je predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov. On je naveo da je Ukrajina predložia da gas bude preusmeren na gasnu stanicu „Sudža“, ali je istakao da je to tehnološki nemoguće uraditi, preneo je Tass.

23.30 Ukupan rast trgovinske razmene između Srbije i Rusije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 35 odsto, odnosno nominalno 863,1 milion dolara. Međutim, u martu, mesecu u kom su reakcije na novonastalu situaciju i neizvesnost bili na vrhuncu, izvoz Srbije u Rusiju smanjen je za 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno mereno količinom roba čak 38 procenta. Za ceo period prvog tromesečja pad u plasmanu naših roba na rusko tržište izneo je sedam odsto, nominalno vredeo je 242,8 miliona dolara – podaci su Dejana Delića, direktora predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.

23.06 Rat u Ukrajini je pogoršao probleme u Siriji, rekao je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi za Bi-Bi-Si. On je ukazao da je humanitarna situacija u Siriji postala „katastrofalna“. Nesigurnost zaliha hrane uzrokovana ukrajinskom krizom ima „užasne posledice“ po Siriju i njene susede, dodao je. Blokada Rusije duž obale Crnog mora znači da se milioni tona žitarica ne mogu poslati preko mora. Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika žita.

Grandi je takođe priznao da ima dvostrukih standarda u tretmanu izbeglica u Evropi. On je rekao da je „neprihvatljivo, rasistički i dikskriminatorski“ da se Ukrajinci nekada smatraju „pravim“ izbeglicama dok se drugi ne smatraju, uključujući one sa Bliskog istoka.

22.53 Ukrajinski učesnici Evrovizije imali su večeras energičan nastup u prvom polufinalu takmičenja. Rep/folk bend Kaluš orkestra koji izvode pesmu „Stefania“ su ovogodišnji favoriti na takmičenju. Ukrajina je među 17 zemalja učesnica koje su se večeras predstavile na događaju u italijanskom gradu Torinu.

22.46 Italijanski premijer Mario Dragi i američki predsednik Džozef Bajden su danas u Beloj kući stavili akcenat na transatlantsko jedinstvo kada je reč o odgovoru na invaziju Rusije na Ukrajinu, izvestila je agencija Frans pres. „Veze između naše dve zemlje će uvek biti jake, a ako ništa drugo. ovaj rat u Ukrajini ih je ojačao. Vladimir Putin je mislio da može da nas podeli. Nije uspeo, zajedno smo“, rekoa je Dragi Bajdenu. Bajden. koji je ugostio Dragija u Ovalnoj kancelariji, izrazio je sličan stav, aludirajući na ruskog predsednika u prisustvu novinara. „Putin je smatrao da može da nas podeli, ali smo ih svi ojačali“, rekao je Bajden. Uprkos zavisnosti Italije od ruskog gasa i tradicionalno prijateljskim vezama Rima s Moskvom, Dragijeva vlada snažno podržava napore za kažnjavanje Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu.Zajedno sa zapadnim saveznicima Rim je poslao oružje da bi podržao Ukrajinu mada, kako se navodi, sve je veća nelagodnost zbog te inicijative u Dragijevoj vladi nacionalnog jedinstva. Dragi je takođe podržao sve sankcije EU za ruski sektor energetike uprkos rizicima – 40 odsto uvoza prirodnog gasa Italija trenutno dolazi iz Rusije.

22.29 Očekuje se glasanje američkih zakonodavaca u Predstavničkom domu Kongresa SAD o paketu pomoći od 40 milijardi dolara za Ukrajinu. Zakon će potom ići pred američki Senat gde, kako se navodi, nije izvesna dovoljna podrška iako u SAD postoji čvrsta dvopartijska podrška za Ukrajinu od početka invazije Rusije krajem februara.

21.02 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u parlamentu Malte da uprkos molbama Ukrajina nije dobila dovoljno oružja da probije opsadu Mariupolja i oslobodi taj grad.

20.29 Ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov napustio je plenarnu sednicu izraelskog parlamenta (Kneseta) pošto su poslanici kritikovali Rusiju zbog invazije na Ukrajinu tokom obeležavanja Dana pobede, javio je danas izraelski televizijski kanal N12.

20.28 U Poljsku je od početka rata ušlo 3,3 miliona Ukrajinaca. Svi se ne zadržavaju u Poljskoj, ali se procenjuje da ih je u toj zemlji između jedan i po i dva miliona, od čega su 95 odsto žene i deca.

20.26 Prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk, posle duge bolesti preminuo je danas u 88. godini, prenela je ruska državna novinska agencija Ria Novosti pozivajući se na ukrajinske medije i izvore iz porodice Kravčuk.

20.24 Ukrajina tvrdi da je oslobodila četiri naselja u severoistočnom regionu Harkovu. Čerkasi, Tiški, Ruski Tiški, Ribižnje i Bajrak su ponovo preuzeti iz ruku Rusije, navodi se u najnovijem izveštaju oružanih snaga.

20-20 Gradsko veće Mariupolja, jednog od ukrajinskih gradova na koje je izvršen najveći broj napada, sakupilo je više od 800 izveštaja o ratnim zločinima od stanovnika koji su uspeli da pobegnu. Gradonačelnik Vadim Bojčenko je rekao za Medija centar Ukrajina da su sve informacije u vezi s navodnim ratnim zločinima prosleđene kancelariji tužioca regiona. On je naveo da su stanovnici pružili svedočanstva o ključnim napadima u gradu, uključujući napad na „porodilište Mariupolja koje je uništio neprijateljski avion i zgradu pozorišta gde je poginuo veliki broj žena i dece, kao i na bolnicu 1, gde su stanovnici Mariupolja sa ozbiljnim povredama živi izgoreli“. Svi dokazi će biti deo šireg krivičnog postupka u vezi sa „genocidom nad stanovnicima Mariupolja“, rekao je Bojčenko za Media centar Ukrajina. „Brojni su primeri ratnih zločina ruske okupacione vojske koju predvodi njihov glavni kriminalac Putin“, dodao je gradonačelnik.

20.10 Šef češke diplomatije Jan Lipavski zahvalio je članicama Ujedinjenih nacija za izbor njegove zemlje za prijem u Savet UN za ljudska prava na mestu Rusije koja je suspendovana iz tog tela u aprilu zbog svoje invazije na Ukrajinu.

19.49 SAD smatraju da Rusija kasni oko dve nedelje s planovima za invaziju na ukrajinski region Donbas kao i na jugu zemlje, saopštio je jedan visoko rangirani zvaničnik SAD iz domena odbrane. „Procene su da kasni dve nedelje, možda i više sa onim gde bi hteo da bude u Donbasu i na jugu“, rekao je. SAD ocenjuju da Putin do sada nije ostvario nijedan svoj strateški cilj u Donbasu ili u Ukrajini i da je njegov fokus i dalje na Donbasu, dodao je zvaničnik.

„SAD nisu ‘uopšte sigurne’ u vezi s Putinovim dugoročnim planovima za Ukrajinu, rekao je visoki zvaničnik SAD. Putin bi mogao jednostavno da proglasi pobedu u Donbasu ili iskoristi dodatnu kontrolu u regionu da izvodi dodatne napade. SAD nisu sigurne da je Kremlj odustao od Kijeva“, napisao je na Tviteru Džek Deš iz Forin polisija.

19.05 Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine saopštio je da od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“, koja se nalazi u Luganskoj oblasti.

19.03 Ukrajina je danas saopštila da su ruske snage granatirale njenu ključnu luku Odesu, što je očigledan pokušaj izazivanja poremećaja u snabdevanju i isporukama zapadnog oružja, važnog za odbranu Kijeva.

19.01 Belorusija će razmestiti trupe za specijalne operacije u tri područja u blizini njene južne granice sa Ukrajinom, reagujući na „sve veću pretnju“ SAD i njihovih saveznika, saopštile su oružane snage, pošto je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da je Moskva pristala da pomogne Minsku da proizvede rakete.

18.22 Rat Rusije u Ukrajini je „malo u zastoju“, rekao je general poručnik Skot Berier, šef Obaveštajne agencije za odbranu SAD, pred Komitetom za oružane snage Senata. „Rusi ne pobeđuju, ne pobeđuju ni Ukrajinci i malo smo tu u zastoju“, rekao je. On je dodao da je do sada u ratu poginulo između osam i deset ruskih generala. Upitan da li ima izgleda da Putin upotrebi taktičko nuklearno oružje, Berier je odgovorio:“Trenutno to ne vidimo.“

18.09 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je inicijativa šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se zamrznuta sredstva Rusije u zapadnim bankama daju Ukrajini pljačka. „To bi moglo da se nazove pljačkom, a oni to više ne pokušavaju ni da sakriju“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Alžiru, prenosi Tass.

17.50 Ruski predsednik Vladimir Putin se priprema za dugotrajan sukob u Ukrajini, a vojni ciljevi na kratke staze su mu da osvoji dve oblasti Donjecka i Luganska i tampon-zonu oko njih, rekla je direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hajns. Ona je govorila pred Komitetom za oružane snage Senata SAD o pretnjama širom sveta, a poseban osvrt je napravila na Ukrajinu. Putinovi strateški ciljevi, ukazala je, verovatno se nisu promenili, a nuklearnom oružju bi pribegao samo ako primeti egzistencijalnu pretnju po Rusiju ili tamošnji režim. Ipak, kako je dodala, na kratke staze na vidiku nema održive putanje za pregovore.

17.19 Britanski premijer Boris Džonson će sutra posetiti Finsku i Švedsku, pošto dve zemlje razmatraju da li da podnesu zahtev za članstvo u NATO usred invazije Rusije na Ukrajinu. Iz Dauning strita je saopšteno da će Džonson tokom posete Finskoj voditi razgovore i o „širim pitanjima bezbednosti“. On će posle Finske posetiti Švedsku. Teme razgovora „neće biti samo Ukrajina, već šira bezbednost u Evropi. Ovde je reč o sastanku s drugim demokratskim zemljama i razgovorima o pitanjima kao što je bezbednost koja su važna i ovde i u zemljama preko mora. Podržavamo demokratsku mogućnost zemalja da odlučuju o stvarima kao što je članstvo u NATO. Razumemo pozicije Švedske i Finske i upravo zbog toga premijer ide na razgovore o ovim širim pitanjima bezbednosti“, rekao je portparol Dauning strita.

16.25 Troškovi renoviranje zgrada u glavnom gradu Ukrajine nakon napada ruskih snaga iznosiće 70 miliona evra, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

„Kao rezultat ruske vojne agresije u glavnom gradu Ukrajine je oštećeno ukupno 390 zgrada, od kojih su 222 stmabene zgrade. Već smo odredili 20 kuća na kojima radovi prvo treba da počnu. U granatiranju i bombardovanju grada je oštećeno 75 obrazovnih ustanova, od kojih su 30 predškolske ustanove, 17 zdravstvenih ustanova, 11 kulturnih ustanova“, naveo je Kličko preko Telegram kanala.

16.11 Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je rekla da Ukrajina u nekom trenutku treba da postane punopravna članica Evropske unije, ali je naglasila da ne sme biti prečica za članstvo. Berbok, koja je u poseti Ukrajini, najavila je ponovno otvaranje nemačke ambasade u Kijevu. Takođe je rekla da će Nemačka ukinuti uvoz ruske nafte i „tako će ostati zauvek“.

15.55 – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je danas da će međunarodna zajednica pozvati na odgovornost one koji su odgovorni za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči. Govoreći tokom posete Kijevu Berbok je rekla da su „najgori zločini koji se mogu zamisliti“ počinjeni u Buči tokom ruske okupacije, prenosi agencija AP.

„Žrtvama dugujemo ne samo tako što im ovde držimo komemoraciju, već pozivamo počinioce na odgovornost“, poručila je šefica nemačke diplomatije.

15.26 Broj ubijenih civila u Ukrajini od početka rata je „hiljadama veći“ od zvaničnih podataka, rekao je šef misije UN za praćenje ljudskih prava u zemlji.

14.57 – Gradonačelnik Hersona izjavio je da postoji veliki problem sa izvozom robe.

„Herson je poljoprivredni region i postoje grupe proizvoda koje se ne izvoze u inostranstvo“, rekao je Ihor Kolihajev.

14.24 – Više od osam miliona civila interno je raseljeno u Ukrajini od kada je Rusija počela svoju invaziju, saopštile su Ujedinjene nacije na osnovu istraživanja koje je sprovela Međunarodna organizacija za migracije.

14.04 – Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je oko 26.000 ruskih vojnika, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom najnovijem izveštaju. Rusija je, kako prenosi BBC, tokom proteklog dana pretrpela najveće gubitke u pravcu Avdijevke, severno od Donjecka. Tvrdi se da je Rusija takođe izgubila 1.170 tenkova, 2.808 borbenih oklopnih vozila, 519 artiljerijskih sistema, 185 višestrukih raketnih sistema, 87 protivvazdušnih, 199 aviona, 158 helikoptera, 1980 vozila i cisterni za gorivo, 12 čamaca, 380 dronova, 41 jedinica specijalne opreme, 94 krstarećih raketa.

13.48 – Nedavni porast smrtnosti delfina u Crnom moru možda je uzrokovan ratom u Ukrajini, kažu naučnici, a prenosi Gardijan, navodeći da istraživači veruju da je povećano zagađenje bukom u severnom Crnom moru, izazvano od 20 brodova ruske mornarice i tekućim vojnim aktivnostima.

13.14 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je planirani šesti paket sankcija EU protiv Rusije, uključujući embargo na naftu, neophodan jer je predlog bloka još uvek pred pregovorima, prenosi Gardijan.

13.02 – Prijavljena su kršenja ljudskih prava u Ukrajini „koja mogu predstavljati ratne zločine – uključujući ubistva, seksualno nasilje i nestanke“, navode iz UN, a prenosi BBC.

12.35 – Hiljade civila je više ubijeno u Ukrajini od početka rata nego što se ranije procenjivalo, izjavila je šefica misije UN za ljudska prava Matilda Bogner. Ona je dodala da je broj ubijenih mnogo veći od procenjenih 3.381.

„Velika crna rupa je zaista Mariupolj, gde nam je bilo teško da u potpunosti dobijemo potvrđene informacije“, rekla je ona novinarima u Ženevi.

 

12.20 – Više od hiljadu ukrajinskih vojnika, uključujući „stotine ranjenih“ i dalje se nalazi u čeličani Azovstal pod opsadom ruskih snaga u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

12.04 – Putin nije u stanju da objavi vojni uspeh nakon „dokazljivih operativnih neuspeha“, tvrdi Ukrajina.

Podcenjivanje ukrajinskog otpora od strane Rusije i njeno planiranje u „najboljem slučaju“ doveli su do „očiglednih operativnih neuspeha, sprečavajući predsednika Putina da objavi značajan vojni uspeh u Ukrajini na paradi povodom Dana pobede 9. maja, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

11.48 – Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok doputovala je danas u nenejavljenu posetu Buči, ukrajinskom gradu u kojem su otkrivene stotine civila ubijenih od pokretanja ruske invazije u martu, javila je agencija Frans pres.

11.44 – Čeličana Azovstal ponovo je pod teškom vatrom, nakon evakuacije civila prošle nedelje. Borci iz bataljona Azov ostaju zarobljeni unutra dok nastavljaju da brane poslednje vojno mesto u devastiranom gradu, navodi BBC.

10.57 – Grčka je, kako prenosi Gardijan, ponovo otvorila svoju ambasadu u Kijevu, čime se pridružila listi zemalja koje će početi diplomatsku misiju u Ukrajini.

10.02 – Tela 44 civila pronažena su u ruševinama petospratnice u Izjumu, koje su ruske snage uništile u martu, saopštio je ukrajinski zvaničnik Oleg Sinegubov, bnačelnik regionalne vojne administracije Harkova.

09.41 – Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je rusko potcenjivanje ukrajinskog otpora sprečilo Vladimira Putina da juče, na ruskoj paradi povodom Dana pobede, objavi značajan vojni uspeh u Ukrajini.

09.38 – Savet UN za ljudska prava održaće specijalnu sednicu o Ukrajini ove nedelje  nakon što je Kijev pozvao na reviziju tamošnje situacije, rekao je portparol Rolando Gomez, prenosi BBC.

09.23 – Najmanje 100 civila ostalo je u čeličani Azovstal, rekao je pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko.

09.04 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da odmah preduzme korake za okončanje ruske blokade luka njegove zemlje kako bi se omogućile isporuke pšenice i sprečila globalna prehrambena kriza.

Odesa predstavlja glavnu ukrajinsku crnomorsku luku za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Zbog ovog napada, prvi put posle decenija nema uobičajenog kretanja trgovačke flote, nema uobičajenog funkcionisanja luke u Odesi. To se verovatno u Odesi nikada nije dogodilo od Drugog svetskog rata, napominje on.

„Običan život vezan za more blokira Rusija i to ne utiče samo na Ukrajinu“, kazao je Zelenski.

On naglašava da bez njihovog poljoprivrednog izvoza desetine zemalja u različitim delovima sveta već su na ivici nestašice hrane, a sluti da vremenom situacija može postati zaista strašna.

09.01 – Najmanje jedna osoba je poginula i pet ih je ranjeno u ruskom granatiranju crnomorskog lučkog grada Odese, saopštila je jutros južna komanda ukrajinske vojske.

08.43 – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napisao je na Tviteru da je zahvalan Bajdenu i američkom narodu „što su podržali Ukrajinu u borbi za našu slobodu i budućnost“, rekavši da je to istorijski iskorak.

08.37 – Rusija ne planira da zatvari svoje ambasade širom Evrope kao odmazdu za mere koje joj je Zapad nametnuo zbog njenih akcija u ukrajini, preneli su ruski mediji.

08.20 – Dim od zapaljenih zgrada u centru Odese. Kako navodi Ukraina World, Rusi su ispalili sedam projektila, a neki od njih pogodili su magacin i zgrade tržnog centra.

07.26 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da odmah preuzme korake za okončanje ruske blokade luka u Ukrajini kako bi se omogućile isporuke pšenice i sprečila globalna kriza sa hranom, prenosi Gardijan.

07.00 – Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da ruske snage sprovode „operacije juruiša“ na čeličanu“ Azovstal u Mariupolju, gde storine ukrajinskih branilaca nastavljaju da se drže pod ruskim napadima, prenosi BBC.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron zatražili su u Berlinu konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini. „Želimo da se uspostavi primirje što je brže moguće, jer će samo tako biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja, nakon čega bi trebalo da usledi povlačenje ruske vojske“, rekao je Makron u današnjem razgovoru sa Šolcom u Berlinu, prenosi Hina.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas na Dan pobede nad naciznom, da će njegova zemlja pobediti u ratu sa Rusijom i da neće dati ni parče svoje teritorije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetio je danas ukrajinsku luku Odesa i izrazio žaljenje što su silosi puni hrane za izvoz blokirani zbog ruske invazije na Ukrajinu. „Video sam silose pune žita, pšenice i kukuruza spremnog za izvoz. Ova preko potrebna hrana stoji zaglavljena zbog ruskog rata i blokade crnomorskih luka. Ona izaziva dramatične posledice po ugrožene zemlje. Potreban nam je globalni odgovor“, napisao je Mišel.

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak vanredni sastanak, na zahtev Kijeva i uz podršku desetak zemalja, o „pogoršanju situacije sa ljudskim pravima u Ukrajini“ koja je pod ruskom invazijom. To je prvi sastanak posvećen toj temi od kada je Generalna skupština UN početkom aprila suspendovala Rusiju iz tog tela, najviše instance međunarodne organizacije po pitanju ljudskih prava.

Evropska unija bi trebalo da razmotri mogućnost da zamrznute ruske devizne rezerve upotrebi za plaćanje troškova obnove Ukrajine posle rata, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj u intervjuu za britanski Fajnenšel tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.