Boris DžonsonFoto: EPA-EFE/NEIL HALL/POOL

Britanski premijer Boris Džonson izvinio se zbog žurki u vreme strogih ograničenja u prvim mesecima pandemije korona virusa, pošto je novi skandal posle niza kontroverzi ponovo doveo u pitanje njegov opstanak na vlasti.

Džonson je danas priznao da je prisustvovao okupljanju u bašti sedišta premijera u Dauning stritu, tokom prvog lokdauna u Velikoj Britaniji, i izvinio se, tvrdeći da je u pitanju bio radni događaj i da „tehnički“ nije prekršio nikakva pravila, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Lider opozicionih laburista Kir Starmer (Keir) odbacio je Džonsonovu verziju dogadjaja i pozvao premijera da podnese ostavku, navodi Gardijan (The Guardian).

„Jedino pitanje je da li će ga britanska javnost oterati, da li će ga njegova partija oterati ili će on učiniti pristojnu stvar i podneti ostavku“, rekao je Starmer.

U dugo očekivanoj i pažljivo sročenoj izjavi neposredno pre poslaničkih pitanja, Džonson je u parlamentu priznao grešku pošto se pojavio mejl u kojem se oko 100 zaposlenih poziva na dogadjaj 20. maja 2020. godine uz mere socijalnog distanciranja, kako bi uživali u sunčanom vremenu.

„Gospodine predsedavajući, želim da se izvinim. Znam da su milioni ljudi širom ove zemlje podneli izuzetne žrtve u poslednjih 18 meseci. Znam kroz koju patnju su prošli, u nemogućnosti da oplakuju svoje rodjake, u nemogućnosti da žive svoje živote kako žele ili da rade stvari koje vole“, rekao je Džonson u prepunom parlamentu.

Džonson je kazao da se te večeri pridružio dogadjaju na oko 25 minuta posle 18 časova, verujući da je to radni dogadjaj, pošto je bašta na adresi Dauning strit 10 korišćena kao „produžetak kancelarije“ u vreme mera zatvaranja.

Britanski premijer ima novu glavobolju pošto su mediji objavili da su njegova kancelarija i rezidencija u Dauning stritu 10 bili domaćini još jedne žurke tokom prošlogodišnjih strogih ograničenja zbog korona virusa, piše Vašington post (The Washington Post).

Pre navoda o toj žurki, prvo su se pojavili izveštaji o božićnoj zabavi u decembru 2020. godine, kada su bolnice bile pune bolesnih.

Posle toga je objavljena fotografija premijera i njegove supruge u njihovoj sunčanoj bašti, sa još 17 saradnika i članova osoblja i polupraznih flaša vina, od 15. maja 2020. godine, kada je bilo zabranjeno okupljanje više od dve osobe na otvorenim javnim mestima.

Televizija Aj-Ti-Vi njuz (ITV News) objavila je da ima kopiju pozivnice mejlom za još jednu zabavu u bašti, od 20. maja 2020. godine, koju je poslao Džonsonov privatni sekretar Martin Rejnolds (Reynolds), za više od 100 članova osoblja Dauning strita.

„Zdravo svima, posle neverovatno užurbanog perioda, bilo bi lepo da maksimalno iskoristimo lepo vreme i večeras popijemo piće uz socijalnu distancu u bašti Dauning strita 10. Pridružite nam se od 18 časova i donesite svoje piće“, navodi se u mejlu.

Aj-Ti-Vi njuz je naveo da se okupilo oko 40 zaposlenih u vladi, dok je Bi-Bi-Si (BBC) pronašao svedoke koji kažu da je Džonson prisustvovao zabavi.

Zabave u Dauning stritu su utoliko kontroverzne, ističe Vašington post, jer su se desile dok je Džonsonova vlada sprovodila mere zatvaranja koje su razdvajale porodice i voljene, čak i u bolnicama i na sahranama.

Ako se Džonson nadao da će ove godine iza sebe ostaviti opasan niz političkih i etičkih grešaka, njegove nade su srušene novom kontroverzom sa žurkom koja je kršila pravila lokdauna usvojena od njegove vlade, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

To je, piše list, poslednje i potencijalno najopasnije otkriće u vezi sa Džonsonom koje oživljava sumnje u njegovu istinoljubivost i pojačava optužbe da on i njegovi najviši saradnici ne poštuju pravila koja nameću javnosti.

Neprekidan niz kontroverzi podstakao je i spekulacije da bi Džonson ove godine mogao da se suoči i sa pokušajem smenjivanja unutar Konzervativne stranke, navodi Njujork tajms i dodaje da sve ukazuje da najnovija kriza neće utihnuti za majstora za izvlačenje iz nevolja kakav je Džonson.

Uz proslave, Džonson je suočen i sa skandalima skupe dekoracije njegovog stana u Dauning stritu i njegove loše odbrane konzervativnog poslanika optuženog za neetičko ponašanje.

Prethodna kriza, kada se u decembru gotovo 100 konzervativnih zakonodavaca pobunilo protiv novih ograničenja zbog kovida, što je podstaklo spekulacije da je Džonsonova vlada u opasnosti, splasnula je tokom božićnih praznika i prošle nedelje su mnogi konzervativni poslanici pohvalili premijera što nije podlegao pozivima za uvodjenje strožih ograničenja.

Džonson je pod sve većim pritiskom konzervativnih poslanika zbog navoda o nizu žurki u Dauning Stritu tokom lokdauna koji takodje podstiču nagli pad popularnosti vladajuće Konzervativne stranke u anketama, piše Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Pored sporne žurke kojoj je i sam Džonson prisustvovao, navodno je u Dauning stritu bilo još pet društvenih okupljanja izmedju maja 2020. i decembra 2021. godine.

Analitičari kažu da debakl sa žurkama podstiče oštar pad podrške Džonsonu u anketama zbog čega je u opasnosti da ga smene poslanici njegove stranke, mada predstavnici te partije umanjuju mogućnost da se to brzo dogodi.

Prema jednoj anketi objavljenoj juče, dve trećine britanske javnosti smatra da bi Džonson trebalo da podnese ostavku zbog navoda o žurki, pri čemu oko 42 odsto birača Konzervativne stranke veruje da bi premijer trebalo da se povuče.

Džonson, koga su konzervativci slavili zbog ubedljive pobede na izborima 2019. godine, obezbedjivanja Bregzita i brzog uvodjenja vakcine protiv korona virusa, sada se muči u trci s opozicionom Laburističkom partijom, koja prema anketi Jugova (YouGov) ima četiri odsto prednosti u odnosu na konzervativce.

Rejting vlade je pao na 23 odsto, pokazuje anketa koju je u ponedeljak objavio Jugov, što je najniži nivo od početka pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.