CG upozorava: Srbija da reši slučaj Milić, vreme ističe 1Foto: EPA / BORIS PEJOVIC

„Još se nadam da Srbija neće doći u situaciju da se odluči za pružanje trajnog utočišta beguncu od pravde i da će time biti izbegnute dalje neprijatnosti“, rekao je Darmanović za Vijesti. Šef crnogorske diplomatije ocenio je da Srbija na razne načine ima, u poslednje vreme, sve više problema u odnosima sa svojim susedima. Negde su to ekonomska, negde politička, a negde identitetska pitanja.

„U našem slučaju, ovo se često manifestuje kao problem sa time da Crna Gora vodi samostalnu politiku, u skladu sa sopstvenim interesima i savezništvima kojima pripada“, rekao je Darmanović, napominjući da trenutno u najmanju ruku postoji pitanje u vezi sa opstrukcijom pravde, odnosno sprovođenjem načela međunarodnog prava i odnosa između civilizovanih zemalja. On je naveo da „u ovom momentu u ambasadi Srbije, dakle na njihovoj teritoriji, a u našoj zemlji, smeštena je osoba koja je begunac od pravde i to pitanje mora da se reši“.

„Mi postupamo u skladu sa svim međunarodnim pravilima i dobrim odnosima između dve prijateljske zemlje, ali ovakvo stanje u kome nema nikakvog rešenja, a nastavlja se opstrukcija tekućeg sudskog procesa u Podgorici, ne može trajati unedogled. Mi se još nadamo da će Srbija u tom slučaju pomoći sebi, pa time i nama“, rekao je Darmanović.

Vreme, međutim, kako je rekao, polako ističe. Ukoliko ne bude nikakvog odgovara, onda će to biti replika ‘slučaja Asanž”’, što ima svoje posledice i mi ćemo morati da preduzmemo određene korake, poručio je Darmanović.