Da li će se Britanija ove zime suočiti sa generalnim štrajkom? 1Foto: EPA/HANNAH MCKAY

Medicinske sestre i radnici hitne pomoći, železničari, vozači autobusa i poštanski radnici već su glasali za štrajk dok državni službenici i nastavnici čekaju rezultate glasanja.

Mnogi su radnici u javnom sektoru dok drugi pružaju važne usluge kao što su prevoz gotovine ili vođenje vozačkih ispita, prenosi Gardijan. Većina najavljenih datuma je za tekući mesec a vrhunac akcije dostiže dve nedelje pre Božića.

Poslednji generalni štrajk u Britaniji bio je, podseća britanski list, 1926, kada je 1.5 miliona radnika obustavilo rad.

Pojedini sindikalni lideri kažu da koordiniraju akciju a skoro 100 godina nakon poslednjeg generalnog štrajka 1,5 miliona radnika bi ponovo mogli da budu na protestima do Božića.

Kongres sindikata (TUC) koji predstavlja većinu sindikata Ujedinjenog Kraljevstva nekada je mogao da koordiniše štrajk između nekoliko moćnih sindikata bez potrebe za glasanjem.

Postojao je potencijal da milioni radnika jednostavno napuste posao u znak podrške akciji koja je određena u sedištu TUC-a da se suprostavi tadašnoj vladi.

Šta se dogodilo 1926.?

Generalni štrajk jedini koji je održan u Britaniji bio je 3.maja 1926. Trajao je devet dana. Učestvovalo je 1.5 miliona radnika koliko se očekuje da će ih stupiti u štrajk i tokom ovog meseca.

Nakon razaranja tokom Prvog svetskog rata i izgubljenih decenija ulaganja veći deo industrijskog pejzaža u smislu mašina i tehnologije bio je u lošem stanju.

Poslodavcu su reagovali smanjenjem plata. Tada je bilo 17 miliona radnika u privatnom sektoru i samo 1.5 miliona u javnom sektoru u poređenju sa 27 miliona i 5.7 miliona danas. TUC je odlučio da ograniči učešće u štrajku na radnike u železnici i saobraćaju, štampare i lučke radnike kao i one u industriji gvožđa i čelika.

Mogu li sindikati danas da sazovu generalni štrajk?

Ne više. Sindikalni zakoni uvedeni nakon generalnog štrajka i poštreni 1980.ih ograničavaju sporove na uspešna glasanja na pojedinačnim radnim mestima. Sindikat može da koordinira industrijsku akciju radnika kao što je to uradio Sindikat Univeziteta koledža koji su glasali za štrajk ali je štrajkačima zabranjeno da prisustvuju međunarodnim protestima poznatim kao sekundarno piketiranje.

Šta kaže zakon?

Zakon o sindikatima i radnim odnosima (konsolidacija) iz 1992. postavlja zakonske uslove pre nego što se industrijska akcija može održati u Engelskoj, Škotskoj i Velsu. U Severnoj Irskoj postoji poseban zakon.

U Engleskoj, Škotskoj i Velsu glasački listrići za industrijsku akciju moraju privući najmanje 50 odsto izlaznosti i većina mora glasati da bi akcija bila zakonita.

Dakle, ako 100 radnika ima pravo glasa a samo 49 izađe na glasanje radnici ne mogu da preduzmu akciju ćak i ako svih 49 glasa za.
Vlada Dejvida Kamerona je 2016. izmenila ova pravila kako bi pokrila izlaznost u javnim službama u Engleskoj i Škotskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.