Romantična epizoda "istorijskog značaja": Kako je jedan sultan poverio svojih 200 žena engleskom generalu 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre sto godina trideset sedmi sultan Osmanove dinastije učinio je „jednu romantičnu epizodu možda istorijskog značaja“, pisao je list Vreme.

Kako piše dnevni list, „u Londonu se, iz pouzdanog izvora, saznaje da je sultan, na dva dana pre svog bekstva, poslao svog poslanika britanskom generalu Haringtonu, da ga izvesti da se on, kalifa sviju muslimana, nalazi u opasnosti, i da moli za britansku zaštitu, pošto mu je ličnost u opasnosti“.

Od sultana je sledovalo i jedno pismo u kome se zahteva pomoć od generala Haringtona.

Britanske vlasti su odlučile da će pomoći sultanu u nevolji, ali nisu mogli da pošalju vojsku da ga izvedu iz dvora pošto bi tada došlo do mešanja u unutrašnje turske poslove. Iz tog razloga su ga tajno uzeli pod zaštitu.

Romantična epizoda "istorijskog značaja": Kako je jedan sultan poverio svojih 200 žena engleskom generalu 2
Foto: digitalna.nb.rs

Oko ponoći se sultan oprostio sa svojim ženama, spakovao se, i sa svojim sinom Ertogrugom i nekoliko pratilaca napustio svoje odaje i izašao na zadnja vrata iz Jildiza. Mehmeda šestog su čekala kola te se odvezao na Tofan Kej gde ga je dočekao general Harington i predstavnik britanske vlasti.

Vreme navodi da je sultan ostavio za sobom u Jildizu tri zvanične žene i dvesta konkubina, a Mehmed šesti je zamolio generala da se stara o njegovim ženama.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.