Da li su slomljene "zaštitne ograde" između Pekinga i Vašingtona? 1Foto: EPA-EFE/TAIWAN MIN. OF FOREIGN AFFAIRS /

Odnosi između dve najveće svetske ekonomije zašli su u dalju neizvesnost pošto je Kina prekinula veze sa SAD po nizu ključnih pitanja od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih vojski kao reakcija na ovonedeljnu posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, piše Gardijan.

Deklaracija o nizu “kontramera” sledi uporedo sa drugim danom masovnih vojnih vežbi Pekinga oko Tajvana.

Takođe, kineske vlasti su najavile i sankcije protiv Pelosi i članova njene uže porodice zbog, kako se obrazloženo, “opakih i provokativnih akcija“ koje “podrivaju kineski suverenitet i teritorijalni integritet”.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Nensi Pelosi zanemarila zabrinutost Kine i odlučno protivljenje njenoj poseti ostrvu, koje Peking smatra delom svoje teritorije. Kako navodi AP, takve sankcije su uglavnom simbolične.

Podsetimo, Nensi Pelosi je najviša američka zvaničnica koja je posetila to samoupravno ostrvo u poslednjih 25 godina. Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i protivi se da ostrvo ima odvojene kontakte sa stranim vladama.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u petak angažovalo mlazne avione da odvrate 49 kineskih aviona u svojoj zoni protivvazdušne odbrane te da je ukupno 68 kineskih vojnih aviona i 13 mornaričkih brodova angažovano u vojnim vežbama.

Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju je takođe izvestilo da je tokom četvrtka i petka ujutru otkrilo “ogroman“ broj pokušaja sajber napada na njihovu veb stranicu.

Uprkos velikim tenzijama u Tajvanskom moreuzu, Kina je u petak saopštila da otkazuje otvorene komunikacione kanale između kineske i američke vojske.

Među njima su i pokušaji da se koordiniraju vazdušne i pomorske operacije kako bi se sprečile nenamerne eksplozije, na primer, od strane ratnih brodova koji rade blizu jedan drugom na moru.

Prekidaju se i bilateralni razgovori i saradnja o pitanjima kao što su klimatske vanredne situacije, repatrijacija ilegalnih imigranata, borba protiv narkotika i pravna pomoć u krivičnim slučajevima.

Bela kuća je saopštila da je pozvala kineskog ambasadora u Vašingtonu da osudi „neodgovorno“ ponašanje Pekinga u vezi sa Tajvanom. Zvaničnik kineske ambasade u Vašingtonu rekao je, međutim, da je jedini izlaz iz krize da SAD „isprave svoje greške i eliminišu ozbiljan uticaj posete Pelosi“.

Procene stručne javnosti su da obustava nekih bilateralnih aktivnosti – posebno onih u vezi sa vojskom – preti da prekine ono što Bela kuća naziva “zaštitnim ogradama“ između dve zemlje koje bi mogle sprečiti da situacija izmakne kontroli.

“Ove mere će smanjiti šanse SAD i Kine da pronađu preko potreban modus vivendi“, ističe Zeno Leoni, stručnjak za odbranu sa Kraljevskog koledža u Londonu. „Dve najmoćnije države sada nisu u stanju da razgovaraju jedna sa drugom – na produktivan način.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak na sastanku najviših diplomata zemalja država članica ASEAN da je reakcija Kine “flagrantno provokativna“.

“Činjenica je da je poseta Pelosijeve protekla u miru. Nema opravdanja za ovaj ekstreman, nesrazmeran i eskalirajući vojni odgovor“, rekao je Blinken.

Blinken je danas stigao na Filipine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim.

Markos pozdravlja Binkenovu posetu kao pravovremenu ocenjujući da poseta Pelosijeve Tajvanu ”nije podigla intenzitet“ situacije koja je već bila nestabilna.

Blinken je rekao Markosu da su SAD posvećene njihovom decenijama starom zajedničkom odbrambenom paktu.

Filipinski ministar spoljnih poslova Enrike Manalo rekao je Blinkenu da je Vašington “važan saveznik, partner i prijatelj“, ali je naglasio potrebu za da prevlada smirenost kako se napetosti povećavaju oko Tajvana, 260 km od kopna Filipina.

“Filipini, naravno, očekuju od velikih sila da pomognu u smirivanju voda i očuvanju mira“, rekao je Manalo. “Ne možemo podneti bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija u region”.

Odnosi između SAD i Filipina poljuljani su uvertirama Markosovog prethodnika Rodriga Dutertea prema Kini, njegovim čestim ispadima zbog njegovog prezira prema Sjedinjenim Državama i pretnjama da će smanjiti njihove odbrambene veze.

Huijao Vang, osnivač istraživačkog centra Centra za Kinu i globalizaciju sa sedištem u Pekingu i savetnik kineske vlade, rekao je da Kina vidi posetu Pelosijeve kao dokaz da je Vašington već slomio “zaštitnu ogradu“.

On je rekao da Peking smatra pitanje Tajvana „krajnjom crvenom linijom“ za bilateralne odnose, a njena poseta će podstaći druge političare da posete Tajvan u budućnosti.

Za razliku od posete Njuta Gingriča, nekadašnjeg predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD, Tajvanu 1997. Pelosi je iz stranke Džoa Bajdena; stoga Peking vidi ovu posetu kao jasan pokušaj da se sruše ‘zaštitne ograde'“, rekao je Vang za Gardijan.

Vang smatra da krajnji cilj Pekinga nije da u potpunosti razbije američko-kineske odnose.

“Videćemo da li će se lideri Kine i SAD sastati kasnije ove godine na sastancima G20 i APEC-a. Ono što sada vidimo je kao trgovinski rat između SAD i Kine: postojale su carine i kontratarife. Možda još postoje mogućnosti da dve zemlje imaju dijalog na visokom nivou“.

Tod Hol, koji vodi Kineski centar Univerziteta Oksford, rekao je da čak i ako se ova epizoda smiri, čini se da dodatno ubrzava negativan trend u odnosima SAD i Kine.

“Zanimljivo je pitanje kakav će biti novi status kvo – da li će to rezultirati erozijom srednje linije kao tačke razgraničenja? Da li će Vašington i Peking formulisati novi sporazum poput izjave Pekinga i Tokija iz 2014. (kada je formilisano da se ne slažu u nekim pitanjima ali uprkos tome će sarađivati), kako bi krenuli napred?”

Vojne vežbe ove nedelje primorale su brojna plovila da preusmere svoja putovanja, što je izazvalo poremećaje u regionalnoj i globalnoj ekonomiji. Prema podacima “Lloid’s List Intelligence-a” (organizacija koja pruža  informacije potrebne profesionalcima povezanim sa pomorskim, osiguravajućim i pravnim tržištima)  u proseku je 240 komercijalnih brodova prolazilo kroz pomorske zone svakog dana tokom protekle nedelje.

Da li su slomljene "zaštitne ograde" između Pekinga i Vašingtona? 2
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Planirano je da se kinske vojne vežbe nastave tokom vikenda.

Vazdušne i pomorske letelice koje nisu pripadnici kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA) su upozorene da se drže podalje od područja, od kojih su neke u blizini ključnih brodskih luka i putanja leta.

Korean Air i Singapore Airlines saopštili su da su u petak otkazali letove za i iz Tajpeja zbog vežbi, pri čemu je korejski prevoznik takođe otkazao svoje subotnje letove i odložio letove planirane u nedelju.

Da li su slomljene "zaštitne ograde" između Pekinga i Vašingtona? 3
Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Ranije su SAD osudile kinesko lansiranje balističkih projektila oko Tajvana tokom vežbi bojeve vatre kao “preteranu reakciju“, pošto je više kineskih brodova i aviona ponovo prešlo srednju liniju.

Tokom svog boravka u Japanu – poslednjeg dela njene turneje po Aziji – Pelosi je objasnila zašto je otišla na Tajvan i rekla da Peking verovatno posmatra njeno putovanje kao priliku za izvođenje vojnih vežbi. Ona je takođe obećala da će nastaviti saradnju sa Tajvanom uprkos prigovorima Pekinga.

“Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan“, rekla je ona.

Ministarstvo odbrane Tajvana je u petak saopštilo da je više brodova i aviona PLA prešlo srednju liniju tokom jutra. Ministarstvo je saopštilo da je poslalo avione i brodove i rasporedilo kopnene raketne sisteme da nadgleda situaciju.

Stotine letelica PLA uključene su u vežbe u šest zona oko Tajvana. Najmanje 11 balističkih projektila “Dongfeng” ispaljeno je u četvrtak u blizini ili iznad Tajvana, dok je desetine ratnih aviona i brodova prešlo srednju liniju, nezvaničnu granicu u Tajvanskom moreuzu, koji je jedan od najprometnijih transportnih ruta na svetu.

Obim i intenzitet kineskih reakcija na ovonedeljnu posetu Pelosijeve, ipak su izazvali gnev u SAD i izazvali zabrinutost u Aziji. Nekoliko zemalja je pozvalo na uzdržanost.

Japanski premijer je u petak pozvao na hitan prekid vežbi nakon što je njegova vlada saopštila da je najmanje pet projektila palo unutar njihove ekskluzivne ekonomske zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari