Demonstranti u Iranu pozvali na trodnevni štrajk: Vlasti jasno da kažu da li je ukinuta policija za moral 1Foto: EPA-EFE

Državni mediji u Iranu se distanciraju od jučerašnjih navoda generalnog tužioca te zemlje da je policija za moral ukinuta usled pristisaka demonstranata.

Iranski generalni tužilac Mohamed Džafar Montazeri je, podsetimo, kazao da se još razmatra zakon o obaveznom hidžabu, preneo je proreformski iranski iranski list Entehab, prenosi CNN.

Montazeri je rekao da se „plaši da je moralna policija ukinuta“ na šta su iranski državni mediji snažno reagovali odbacujući te komnentare uz opasku da Ministarstvo unutrašnjih poslova nadgleda mpoliciju za moral snage a ne pravosuđe. Nijedan zvaničnik nije javno rekao da je moralna policija ukinuta.

Prema striktnom islamskom zakonu koji sprovodi takozvana moralna policija nošenje hidžaba za žene je obavezno u Iranu.

O yzakon o hidžabu Montazeri je kazao: Znamo da se osećate teskobno kada svedočite o ženama bez hidžaba u gradovima, mislilite li da zvaničnici ćute o tome? Kao neko ko se bavi ovim pitanjem kažem da i parlament i pravosuđe rade. Recimo baš juče smo imali sastanak sa skupštinskom komisijom za kulturu a rezultate ćete videti za nedelju dana ili dve“, prenosi Isna.

Zbog konfuznih stavova koji stižu iz državnog vrha demonstranti u Iranu pozvali su na trodnevni štrajk ove nedelje usred suprostavljenih izveštaja da je nacionalna „moralna policija“ ukinuta.

Kako je kazao Rob Mali, specijalni izalsnik SAD za Iran na konferenciji za novinare u Rimu rukovodstvo u Teheranu se zatvorilo u „začarani krug“ koji ga je odvojio od sopstvenog naroda i međunarodne zajednice. Što više Iran bude vršio represiju više će biti sankcija, što je više sankcioja Iran se više oseća izolovano“.

Poziv na štrajk znači i jači pritisak na iranske vlasti, piše Gardijan.

Nakon zatvorenog sastanka u nedelju sa nekoliko uticajnih iranskih zvaničnika uključujući i predsednika Ebrahima Raisija, poslanik Nezamodin Musavi rekao je za agenciju Insa da vlada „obraća pažnju na stvarne zahteve naroda“ iako se nije osvrnuo na navedenu informaciju o ukidanju policije za moral.

Smrt Mashe Amini koju su pripadnici policije za moral pretukli jer nije propisno nosila hidžab usled čega je umrla u policijskom pritvoru izazvali su žestoke višemesečne proteste širom zemlje.

Vlasti su pokrenule žestok obračun sa demonstrantima a izveštaji o prisilnom zatvaranju i fizičkom zlostavljanju korišćeni su za ciljanje kurdske manjinske grupe u zemlji.

U nedavnoj istrazi CNN tajno svedočenje je otkrilo seksualno nasilje nad demonstrantima uključujući i dečake u iranskim pritvorskim centrima od početka nemira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.