Dim od požara u Amazonu vidljiv i iz svemira 1Foto: EPA-EFE/Roni Carvalho

Divlji požari koji besne širom Amazonije predstavljaju pravu ekološku katastrofu, a epilog je teško uništavanje veoma bogatog prirodnog ekosistema.

Divlji požari u ovom regionu javljaju se svake godine, čim nastupi suša.

Veći deo divljih požara nehotice izazovu lokalci, prilikom spaljivanja šume kako bi stvorili otvoreno zemljište za poljoprivredu.

Ove godine su požari veoma veliki i dovoljno rašireni pa se dim može videti iz svemira, što se može videti i na fotografijama NASA-e iz svemira, piše portal Severe-weather.eu.

Požari proizvode toliko dima (i ugljen-monoksida – CO) koji je moguće pratiti čak i na južnoj hemisferi.

U pojedinim regionima koji su blizu izvora dima, koncentracija je toliko visoka da tokom dana potamni nebo i može da izazove respiratorne probleme, posebno kod dece i starijih ljudi.

NVO: Propusti brazilske vlade odgovorni za požare u kišnim šumama u Amazoniji

Nevladina organizacija „Amnesty International“ saopštila je danas da su propusti brazilske vlade odgovorni za požare u kišnim šumama u Amazoniji.

Komentar grupe koja se bori za ljudska prava usledio je nakon što je brazilski predsednik Žair Bolsonaro nagovestio da su nevladine organizacije možda izazvale požare da bi „skrenule pažnju“ na ukidanje subvencija za očuvanje „pluća planete“.

Bolsonaro nije pružio nikakve dokaze za svoje insinuacije na račun nevladinih organizacija, ali je objasnio da one „osećaju nedostatak novca“ posle suspenzije sredstava za očuvanje prašume.

Generalni sekretar „Amnesty International“ Kumi Naido rekao je da je grupa dokumentovala ilegalne invazije putem kopna i podmetanja požara u Amazoniji, uključujući region u kojem bukte požari.

Požare u Amazoniji obično izazivaju tehnike krčenja šume kojima se zemljište pretvara u poljoprivredno ili stočarsko ili se raščišćavaju zone na kojima je drveće već nestalo, i to obično tokom sezone suše koja se završava za oko dva meseca.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je ove nedelje da satelitski snimci pokazuju kako dim od amazonskih požara dopire do obale Atlantika i Sao Paula.

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 odsto u odnosu na čitavu 2018, saopšteno je juče. Taj rast je bio posebno alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili delimično u amazonskoj prašumi, kao što je na primer država Mato Groso, sa 13.682 požara. To je porast od 87 odsto u odnosu na celu prošlu godinu.

Makron: Požari u Amazoniji predstavljaju ‘međunarodnu krizu’

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je u četvrtak uveče da su požari koji gore u Amazoniji, u Brazilu, „međunarodna kriza“.

Najavio je da će s članovima „Grupe 7“ najvećih privredno razvijenijih zemalja sveta predstojećeg vikenda na samitu u Bijaricu „razgovarati o ovom vanrednom stanju“.

„Naša kuća gori, bukvalno. Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto našeg kiseonika, gore, to je međunarodna kriza. Članovi G7, vidimo se za dva dana da razgovaramo o ovoj hitnoj situaciji“, napisao je šef francuske države na Tviteru.

Ta izjava odjek je izjave koju je 2002. godine dao njegov prethodnik Žak Širak o globalnom zagrevanju: „Naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu“.

Generalni sekretaru UN Antonio Gutereš je u četvrtak rekao da je „duboko zabrinut“ požarima u Amazoniji, posle tvrdnje predsednika Brazila, Žaira Bolsonara da je zbog požara u Amazoniji izbila „ekološka psihoza“.

Stanje u najvećoj tropskoj šumi na planeti je veoma teško proceniti, ali Nacionalni institut Brazila za svemirska istraživanja (INPE) izvestio je o gotovo 2.500 novih požara za samo 48 sati u toj zemlji.

Po INPE-u, od januara do 21. avgusta u Brazilu je zabeleženo 75.336 šumskih požara, 84 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po nevladinim organizacijama, 54 odsto tih požara je u Amazoniji.

Čelnici G7 – Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD i Velike Britanije, sastaju se na samitu na temu „borba protiv nejednakosti“ i radi razmatranja glavnih spoljnopolitičkih pitanja, kao i vanredne situacije s klimom u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.