Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Smatram da smo jako loše postupali u prilazu ruskom pitanju i neverovatno je da nikad nije bilo istinskih pregovora s Rusijom“, izjavio je De Monbrijal pariskom listu Opinion.

On je rekao da treba otvoreno staviti na sto razlike unutar Evropske unije i podvukao da „naše nacije ne vide opasnosti na isti način, na primer kad je reč o ruskom pitanju“.

I, kako je primetio, „ako mogu razumeti Poljsku i baltske zemlje, zašto Francuska nema uravnoteženiju politiku prema Moskvi, kakvu je vodio general De Gol, mada je istina da je golizam nestao i zamenjen je neokonzervativizmom“.

De Monbrijal, jedan od najuglednijih francuskih spoljnopolitičkih stručnjaka, je rekao i da je „u Evropi neophodna jedna operacija istina da bi se smanjile razlike među nacijama“.

On je primetio da je „perspektiva prijema novih članica(u EU) omogućila da se štete smanje uz stabilizovanje prilika u srednjoj i istočnoj Evropi, izuzev ipak u bivšoj Jugoslaviji, ali su odložene posledice, koje danas osećamo, i dalje značajne“.

Direktor Ifrija je naveo da je takođe „Evropska unija sumanuto i prebrzo u svoje redove primila i zemlje koje nisu bile spremne da se ugrade u zajednički identitet“, dok je EU „platila jako skupo što je Grčku ishitreno primila u evro“.

I, kako je dodao, „da bi jedna politička Celina imala jedinstvenu i legitimnu spoljnu politiku, potreban je jasan identitet“, a krize kroz koje prolazi EU odslikavaju i zabašurene različite vizije u raznim zemljama, što sad izbija na videlo u Italiji, Mađarskoj, Poljskoj.

„Otud je prvo što treba učiniti da se suočimo s našim razlikama“, predočio je De Monbrijal, „jer ako to ne učinimo, preti opasnost da potpalimo bure baruta kao što smo 1991.videli u slučaju rata u bivšoj Jugoslaviji kad je Nemačka, nasuprot mišljenju Francuske i Velike Britanije, izvan opšteg okvira i jednostrano priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije“.

De Monbrijal je upozorio da se „u suprotnom izlažemo opštoj opasnosti da Evropska unija nastavi da se rastače, uz jedinstvo samo kao fasadu“.

Povezani tekstovi