Darko TrifunovićFoto:Medija centar

To prenosi na svom sajtu Radio-televizija Crne Gore (RTCG). Potrebno je, kaže Trifunović, prvo utvrditi da li su snimci autentični, a potom se mora dati odgovor javnosti ko je, zašto i po čijem naređenju snimao telefonske razgovore ambasadora jedne države, kako su dospeli do medija i zašto su baš sada objavljeni.

Trifunović je za crnogorske Dnevne novine rekao da indicije upućuju na to da su razgovori snimljeni od ruskih obavještajnih službi. A odgovor na pitanje kako su dospeli do medija može da bude samo jedan – tako što su i ti mediji saradnici obaveštajnih službi, prensi RTCG.

Komentarišući pitanje da pojedini portali najavljuju navodne prisluškivane razgovore predsednika Crne Gore, Trifunović kaže da ga to ne čudi, “jer je upravo predsednik Milo Đukanović bio i ostao glavna meta”.

„Preko jednih te istih medija godinama se pokušava urušiti rejting gospodina Đukanovića, uporno se pokušava stvoriti slika o njemu kao kriminalcu, što vremenom stvara ambijent da je maltene normalno uzeti kamen i gađati predsednika države ili bilo koga ko je njemu blizak. Ovo može da ima teške posledice. Uzmimo na primer slučaj bivšeg premijera Zorana Đinđića i urednika hrvatskog Nacionala Iva Pukanića. Pukanić je napisao više od 3.000 tekstova o Đinđiću koji je ubijen u atentatu 2003. godine. Takvim pisanjem stvoren je ambijent da je to čovek koji je kriv za sve i svašta u Srbiji. Šta se dešava kod vas u Crnoj Gori? Imao sam prilike da pročitam da je u pojedinim medijima u vašoj zemlji o predsedniku Đukanoviću za samo tri meseca objavljeno više od hiljadu negativnih informacija. Sami izvucite zaključak“, naglašava Trifunović.

On smatra da su događanja, “od odbeglog biznismena Duška Kneževića i objavljivanje njegovih snimaka do danas, klasičan primer hibridnog rata, na koji Crna Gora mora da ima odgovor”.

„Možda imam pogrešnu sliku, ali mi se čini da je vaš predsednik ostavljen da se sam bori protiv svih napada. Gde su intelektualci, gde su univerzitetski profesori, gde su profesori Fakulteta političkih nauka, bezbednosti, da ukažu na sve psihološko propagandne aktivnosti koje se vode protiv Crne Gore, da makar otvore priču o tome. Šta je sa institucijama? Objavljivanje neovlašćeno prisluškivanih privatnih razgovora je krivično delo koje mora biti istraženo do kraja i sankcionisano, inače se ulazi u opasnu zonu da je sve dozvoljeno“, upozorava Trifunović.

Stvaranje takvog ambijenta, kako kaže, ima i te kako veze sa medijima, “jer ako se stvori slika da sve može, niko neće postaviti pitanje njihove odgovornosti za saučesništvo u pokušaju terorizma”.

„Ako imate medije koji brane teroriste, a napadaju tužioce i sudije, onda je to saučesništvo. Napadajući predsednika države, tužioce, sudije, oni zapravo štite sebe od odgovornosti, pritom svesno postajući oruđe u rukama stranih službi. Preko tih medija se unosi razdor unutar vladajuće partije, jer je opozicija pokazala da ne može ništa da uradi. Dakle, sada je na sceni poseban psihološko propagandni rat da se uvuče sumnja među ljudima u vladajućoj partiji, ne bi li se kako izazvalo ‘pucanje’. Verujem da je to vašim liderima dobro poznato i da će uspeti da daju pravi odgovor i na ovaj izazov“, ocenjuje Trifunović.

RTCG podseća da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet povodom tekstova na portalu IN4S, kao i tekstova u drugim medijima koji ovih dana prenose delove prisluškivanih privatnih razgovora bivšeg ambasadora SRJ u Moskvi i savetnika predsednika države Milana Roćena.

Povodom objavljivanja prisluškivanih privatnih razgovora Dnevne novine su se obratile Agenciji za zaštitu ličnih podataka i Agenciji za elektronske medije i dobili odgovor da te agencije nisu nadležne za takve slučajeve.

Agencija za elektronske medije je odgovorila da su „pružaoci elektronskih publikacija slobodni u kreiranju i uređivanju sadržaja, uz poštovanje standarda koji se odnose i na poštovanje privatnosti i dostojanstva građana“.

„Imajući u vidu da važeći zakonski okvir ne obezbeđuje efikasnu implementaciju, jer Agencija nije u mogućnosti da pokreće postupak za utvrđivanje odgovornosti elektronskih publikacija ni da izriče sankcije, jedino sud može utvrditi potencijalnu odgovornost“, saopštila je ta agencija.

Roćen žali što je psovao novinare

Podgorica – Savetnik predsednika Crne Gore i bivši ambasador u Moskvi Milan Roćen rekao je povodom objavljivanja audio-snimka u kome vređa i psuje novinare, da žali zbog izgovorenih reči u, kako je naveo, privatnom razgovoru sa bliskim prijateljem ali i ocenio da je cilj “obaveštajne kampanje” „neko drugi i nešto drugo“. „Da li sam sve to što je objavljeno rekao u tom razgovoru, ne znam, jer ne mogu da potvrdim autentičnost“, naveo je Roćen u reagovanju. On navodi da nije odmah reagovao na tekst o „nezakonito prisluškivanom privatnom razgovoru s porodičnim prijateljem i kumom, od pre deceniju i po“, jer mu je, kako ističe trebalo malo vremena da se priseti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.