Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kako je ocenio, polako se stvara kritična masa protiv rešenja, što nije u srpskom interesu.

On je istakao da je njegova obaveza da podeli ono što zna – da smo zbog toga svakog dana sve dalje od rešenja.

Na pitanje o izjavi nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa, koji je rekao da se Berlin protivi izmeni granica, Đurić ističe da to samo pokazuje koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio da je potrebno jedinstvo „da bilo šta dobijemo za narod i zemlju“.

Đurić kaže da je za Veliku Britaniju, Nemačku i mnoge druge zapadne zemlje „nezavisno Kosovo zakucano“ na celoj teritoriji Kosova i Metohije i da oni smatraju svaki kvadratni kilometar Kosmeta nezavisnom teritorijom i da nije potrebno da Srbija dobije bilo šta u teritorijalnom smislu.

„A imate, nažalost, gomilu onih i u Srbiji – Janjić, Janković, Jeremić, Trajković, da ne pominjem sad sve – koji imaju potpuno identičan stav“, kaže Đurić i ističe i stav Kadrija Veseljija da je „nezavisno Kosovo neupitna svetinja“.

„Zbog toga smo apelovali na jedinstvo“, rekao je Đurić i dodao da je teško promeniti katastrofalno lošu poziciju jer je veliki i značajan deo čovečanstva Kosovo proglasio nezavisnim.

Kada je reč o stavu mitropolita Porfirija da pitanje Kosova ne sme biti zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih interesa, Đurić kaže da je uveren da tiha ali snažna većina sveštenstva razumno i racionalno gleda na pitanje Koova i Metohije, za razliku od onih koji se zaklanjaju iza mantija, a bave se politikom.

Ukazao je da je Bedžet Pacoli govorio da su naše crkve i manastiri albanski i naveo da su se svi smejali kada je bilo reči o tome da su neophodne zaštićene zone za crkve na Kosovu i Metohiji.

„Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri“, kaže Đurić.

On je rekao da je rast u Srbiji veći od četiri odsto i da je to treći rast u Evropi i navodi da moramo da naučimo da na vreme i racionalno sagledavamo stvari.

„Bojim se da na pitanju Kosova i Metohije to ne shvatimo prekasno“, kaže Đurić i dodaje: „Nećemo odustati, ja sam želeo da pokažem koliko je situacija ozbiljna i koliko nam otežava što nas i kod kuće vuku za noge.“