Foto: EPA: MICHAEL REYNOLDS Razgovor trajao nekoliko sati: DŽef Sešns

 Vest o njihovom sastanku, koju je potvrdila portparolka ministarstva pravde Sara Isgur Flores, prvi je preneo NJujork tajms, dok ostali mediji navode da je Miler zatražio da razgovara i sa predsednikom Donaldom Trampom, u vezi sa njegovom odlukom da otpusti bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i bivšeg direktora FBI DŽejmsa Komija.

Vašington post piše da Trampovi advokati pregovaraju o uslovima razgovora s Milerom, s tim što jedan deo njegovog pravnog tima hoće da predsednik na pitanja odgovara lično, dok se drugi zalažu da to bude pismena izjava. Trampov advokat DŽon Daud uzdržao se od komentara.

Kancelarija specijalnog savetnika istražuje moguću umešanost Kremlja u izbore 2016, uključujući i hakovanje mejlova koji pripadaju članovima demokratske stranke i njihovo objavljivanje u javnosti. Predvođen bivšim direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertom Milerom, tim takođe istražuje interakcije između članova Trampove kampanje i Rusa koji su potencijalno umešani.

Milerov fokus na otpuštanje Flina i Komija ukazuje da je njegov tim usmeren ka tome da iskoreni svaku mogućnost ometanja pravde. Početkom ovog meseca, Miler je pozivao ključne svedoke povezane sa sastankom, održanim u junu 2016. u Trampovoj kuli, kojem su prisustvovali viši zvaničnici iz Trampove kampanje i ruski advokat koji je povezan sa Kremljom. Trampov najstariji sin Donald Tramp Junior pristao je na ovaj sastanak pošto su mu ponuđene informacije koje bi bile štetne po Hilari Klinton i pošto je obavešten da je Moskva pokušala da pomogne kampanji njegovog oca. Gardijan piše da je Komi takođe intervjuisan u kancelariji specijalnog savetnika u vezi niza dopisa koje je napisao, dok je bio direktor FBI, o razgovorima koje je sa Trampom vodio o istrazi o Rusiji. Tramp je otpustio Komija u maju prošle godine, što je izazvalo sumnje da je pokušao da ometa istragu FBI o vezama njegove kampanje sa Rusima. Sekretarka za štampu Sara Sanders rekla je da će Bela kuća “u potpunosti sarađivati sa specijalnim savetnikom tokom celog procesa”, ali je odbila da odgovori na pitanja o pojedinim intervjuima.

Sastanak Milera i Sešnsa je trajao nekoliko sati, a to je prvi put da je kancelarija specijalnog istražitelja intervjuisala aktuelnog člana Trampovog kabineta. Sešns je dugo bio u žiži istrage o Rusiji. U martu 2017. on je izjavio da se povlači iz istrage pošto je otkriveno da se dva puta sastao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom tokom kampanje 2016.

NJegova odluka o povlačenju je razljutila Trampa, koji ga je od tada učestalo kritikovao. U intervjuu za Tajms u julu prošle godine, Tramp je državnog tužioca nazvao “slabićem” i rekao da njegova odluka “nije fer prema predsedniku”.

Pre nego što je Sešns objavio da više neće da bude umešan u istrage koje su “na bilo koji način povezane sa kampanjom za predsednika SAD”, Tramp je tražio od savetnika iz Bele kuće Dona Mekejna da pokuša da nagovori državnog tužioca da se predomisli. Pod lupom su se našli i Trampovi pokušaji da izvrši pritisak na Komija da odustane od svoje istrage o Flinu, što je bivši direktor FBI tvrdio prilikom svedočenja pred Kongresom prošle godine.