Foto: www.wikipedia.org/de:Benutzer:Samum

Duraković je rekao da ga brine to što nacionalističke poruke iz Srebrenice na najveći pravoslavni verski praznik nisu došle od pojedinaca ili grupe, već su „proizvod organizovane politike lokalnih zvaničnika, iza kojih je stao i lokalni sveštenik.

“Svinjski ostaci ostavljeni su u blizini mezarja u Potočarima, dok je sinoć Srebrenicom kružio konvoj sa muzičarima koji su pevali četničke pjesme. Konvoj se u jednom trenutku zaustavio pred kućom srebreničkog načelnika Mladena Grujičića, dok je pevač pevao četničku pesmu „U mog đeda brada je do pasa.“ To se ranije nije dešavalo. Možda smo slične situacije imali u ranim fazama povratka u Srebrenicu, ali ne nakon toga, ili ne u tolikoj meri, rekao je Duraković, dodajući da proslava Božića, kako je to sinoć urađeno u Srebrenici, ne može imati veze sa Bogom.

Mi poznajemo jedni druge. Vekovima živimo zajedno i znamo kako komšije trebaju da slave svoj praznik. Treba jedni druge da uvažavamo, da pijemo jutros kafu zajedno, a desilo se nešto što je suprotno od toga i što je opasno, rekao je Duraković.

On je pozvao Grujičića da objasni poslednja dešavanja u Srebrenici, naglasivši da ne želi „da dobri ljudi Srbi, koji slave Božić na tradicionalan način, budu kolateralna žrtva takve politike.“

Povezani tekstovi