DW: Promene u životima Nemaca, šta stupa na snagu odmah, a šta tokom godine 1Foto:EPA-EFE/Omer Messinger

Povećavaju se penzije i minimalna satnica, zabranjene su plastične kese i ubijanje petlića. Evo osam promena, po našem izboru, koje u Nemačkoj stupaju na snagu odmah ili kasnije tokom ove 2022. godine.

Povećanje minimalne satnice

Od 1. januara zakonski propisana minimalna satnica iznosi 9,82 evra (bruto )dok je do 31. 12. 2021. bila 9,60 evra. Od 1. jula ove godine raste na 10,45 evra. Ova povećanja su već odlučena u junu 2020. Moguće je, međutim, da će povećanje biti i veće: nova savezna vlada je najavila da namerava da podigne minimalnu satnicu na 12 evra. Nacrt zakona trebalo bi da bude sačinjen početkom godine.

Povećanje penzija

Posle nulte runde 2021. oko 21 milion penzionera mogu da očekuju veće penzije od jula 2022. Prema procenama stare savezne vlade, verovatno će raditi o povećanju između 4 i 6 odsto. Konačne brojke biće dostupne u martu.

Lobisti moraju da se registruju

Profesionalni zastupnici nekog interesa, odnosno lobisti, plaćeni su da političarima promovišu neki interes: od 1. januara moraju da se registruju, da prijave za koga rade uz podatke o klijentima i sastancima sa funckionerima vlasti, od ministara do šefova pododeljenja.

Lobisti će morati i da se pridržavaju kodeksa ponašanja, a ko se ne bude pridržavao pravila rizikovaće novčanu kaznu i do 25.000 evra.

Za registar u digitalnoj formi nadležan je Bundestag -i on će biti otvoren za javnost koja ima pravo da zna ko pokušava da utiče na političke odluke i zakonodavstvo.

Zabrana ubijanja petlića

Na nemačkim farmama se ubije 40 miliona petlića godišnje jer daju manje mesa i ne legu jaja. Odvojeni brzo po izleganju, većina strada od gasa, ali deo završi u drobilicama.

Od subote, nova pravila to zabranjuju, a još oštriji propisi dolaze 2024.

Pilići

Pilići se legu tri sedmice pošto kokoška snese jaje. U naredne dve godine ostaje dozvoljeno uništavanje jaja do 14. dana starosti. A od 2024. farme će smeti samo da određuju pol embriona u jajetu i muške da uništavaju najkasnije sedam dana pošto ih kokoška snese. Posle tog roka, i embrion pileta oseća bol.

O nehumanom postupanju prema pilićima u Nemačkoj se raspravljalo godinama, a propis kojim se „zabranjuje ubijanje muških pilića domaće kokoške,“ osim zbog bolesti ili za naučne eksperimente, pripremila je prethodna nemačka vlada.

Osnov je 2019. dao Savezni upravni sud, ocenom da ekonomski interesi nisu iznad zakona o zaštiti životinja, odnosno da „bez razumnog razloga“ niko životinji ne sme da nanosi bol, patnju i povrede.

Plastične kese

Po prodavncima i supermakretima biće zabranjena prodaja ili davanje klasičnih plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. I dalje su dozvoljene – kese za višekratnu upotrebu od deblje plastike, kao i tanke

kese za voće, povrće i sveže proizvode.

Kaucija na sve limenke i plastične flaše

Od Nove godine za bilo koja pića u plastičnim flašama i limenkama plaća se kaucija od 25 centi. Novac se dobija nazad kada se vrati prazna ambalaža. Ovaj sistem kaucije je uveden pre 19 godina, ali su do sada pojedina pića bila izuzeti od obavezne kaucije. Sistem kaucije se pokazao uspešnim.

Nema više karte za voz kod konduktera

Od 1. januara u vozovima u nemačkoj železnici papirna karta više neće moći da se kupi kod konduktera. Alternativa: digitalna karta koja se može kupiti na internetu ili putem aplikacije – do deset minuta nakon polaska voza.

Maske u kutiji za prvu pomoć

Vozači u Nemačkoj moraće u vozilima da imaju najmanje dve medicinske maske. Trebalo bi da budu deo kompleta prve pomoći. Očekuje se da će ova promena stupiti na snagu kasnije ove godine. Tačan datum još nije poznat – ali se zna da će obaveza važiti i posle pandemije korone. Novo pravilo se odnosi se na automobile, kamione i autobuse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.