EK traži ubrzanje aktivnosti protiv visoko rizičnih dobavljača 5G 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Zemlje EU moraju da ubrzaju aktivnosti na ublažavanju rizika povezanih sa uvođenjem 5G tehnologije koje predstavljaju pojedini dobavljači, saopštila je danas Evropska komisija, prenosi Euroactiv.

Poziv dolazi u vreme kada Vašington nastavlja da pojačava pritisak na EU da zabrani kineskog dobavljača telekomunikacijske opreme Huavej, posle nedavnih poteza u Velikoj Britaniji i Francuskoj da ograniče učešće te kompanije u njihovoj 5G mreži.

„Većina država članica još nije uspostavila ili saopštila jasne planove za efikasno rešavanje postojećih situacija zavisnosti od snabdevača visokog rizika i sprečavanja budućih zavisnosti“, navodi se u izveštaju o napretku bezbednosti 5G u EU.

„Hitno je potreban napredak za ublažavanje ovog važnog rizika u cilju smanjenja zavisnosti na nivou Unije“, dodaje se.

Kao deo niza mera koje je Komisija objavila u januarskom okviru 5G alata, države članice su bile zadužene da procene profil rizika telekom operatera, sa ciljem da primene ograničenja za one dobavljače za koje se smatra da su visoko rizični.

Zvaničnik Komisije otkrio je danas da je dve trećine zemalja članica napredovalo u primeni paketa 5G alata do te mere da su identifikovale listu visoko rizičnih dobavljača, ali da je samo trećina ovog broja iznela planove za ograničenje učešća visoko rizičnih dobavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.