Emisije ugljen-dioksida u EU porasle za pet odsto u odnosu na 2020. godinu 1Foto: Pixabay/SD-Pictures

Ekonomski oporavak nakon pandemije 2020. godine doveo je do ponovnog povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2) u Evropskoj uniji nakon dugog perioda stalnog pada, prenosi makedonska TV Telma.

Prema preliminarnim podacima, emisije gasova staklene bašte štetnih za klimu u EU porasle su za oko pet odsto u 2021. u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u današnjem izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Međutim, emisije su bile oko šest odsto manje nego u godini pre pandemije korona virusa 2019. Između 1990. i 2020. godine emisije ugljen-dioksida iz 27 zemalja EU pale su za 32 odsto, što znači da je klimatski cilj smanjenja od 20 odsto za 2020. jasno postignut.

Stručnjaci iz agencije EU sa sedištem u Kopenhagenu napisali su da godišnji napredak mora biti više nego udvostručen na putu ka ambicioznijim klimatskim i energetskim ciljevima za 2030. godinu.

Emisije bi trebalo da budu smanjene u proseku za 134 miliona tona CO2 godišnje, ili četiri procenta, da bi se postigao cilj smanjenja emisija za najmanje 55 procenata do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.