EU iznela predloge „bez presedana“ za spor oko Severne Irske 1foto EPA

Evropska unija je iznela predloge kojima je prevazišla očekivanja i ponudila rešenje spora u vezi s trgovinom u Severnoj Irskoj, rekao je visoki zvaničnik EU.

Ambasador EU u Ujedinjenom Kraljevstvu Žoao Vale de Almeida rekao je za Bi-Bi-Si da su predlozi evropskog bloka „bez presedana“.

EU je predložila izmene delova sporazuma o Bregzitu koji se tiču Severne Irske. Obe strane su se složile da postoji problem.

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU će sada razmotriti predloge u razgovorima koji će trajati tri nedelje.

Kada je pre manje od dve godine postignut dogovor o Bregzitu, dve strane su potpisale Protokol o Severnoj Irskoj, čiji je cilj bio da se obustave carinske kontrole na granici između Severne Irske i Republike Irske. Umesto toga, kontrole se vrše kada roba stigne u Severnu Irsku iz Velike Britanije.

Ali nakon dve godine su obe strane priznale da ima problema u vezi s Protokolom. Ujedinjeno Kraljevstvo tvrdi da se trenutnim aranžmanom nameće previše barijera, a EU priznaje da Protokol pravi probleme kompanijama u Severnoj Irskoj.

Međutim, njihova predložena rešenja se razlikuju, te Ujedinjeno Kraljevstvo želi uspostavljanje potpuno novog Protokola dok EU želi da se koriguje postojeći.

EU je u sredu predstavila svoj plan za izmenu Protokola – predložila je smanjenje broja carinskih kontrola za 80 odsto, kao i da se prepolovi količina carinske papirologije.

Govoreći za Bi-Bi-Si, Vale de Almeida koji je za ambasadora EU u Ujedinjenom Kraljevstvu imenovan prošle godine, rekao je:“Ono što smo danas predstavili u Briselu je bez presedana. A ja za EU radim gotovo 40 godina. Ono što smo danas uradili seže veoma daleko. Dali smo predlog koji je više od onog što se očekivalo da bismo se uhvatili u koštac s problemima koji su nastali u Severnoj Irskoj zbog Bregzita, a koje Protokol pokušava da ublaži.“

On je naglasio da „ovo nisu ustupci, već predlozi koje smo izneli na sopstvenu inicijativu“.

„Zašto bi ovo trebalo da budu ustupci? Nismo prinuđeni da ovo predlažemo, ovo smo predložili jer smo shvatili da ima problema u Severnoj Irskoj, a stalo nam je do Severne Irske, želimo da Protokol funkcioniše. Mi ne pregovaramo ponovo o Protokolu, mi ga korigujemo“, rekao je Vale de Almeida.

Nakon što je EU u sredu predstavila svoje planove, Ujedinjeno Kraljevstvo je saopštilo da će ga detaljno proučiti i da sledeći korak treba da uključuje brze i intenzivne pregovore da bi se videlo da li bi moglo da se nađe rešenje.

Međutim, Bi-Bi-Si napominje da bi i dalje moglo da bude nesuglasica, između ostalog i u vezi sa ulogom Evropskog suda pravde (ECJ), najvišeg suda EU, u Severnoj Irskoj.

Obe strane su se prethodno složile da ECJ može da nadgleda pitanja koja podležu zakonu EU u Severnoj Irskoj, pošto će Severna Irska ostati na jedinstvenom tržištu robe EU. Tako na primer, ako bi došlo do spora u vezi s poštovanjem relevantnog zakona EU, Evropska unija bi mogla da izvede Ujedinjeno Kraljevstvo pred ECJ.

Međutim, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Bregzit lord Dejvid Frost prethodno je rekao da želi da se poništi uloga ECJ.

Vale de Almeida, koji je inače Portugalac, rekao je da je EU došla do krajnjih granica onoga što može da ponudi.

Upitan za pitanje ECJ-a, on je rekao za Bi-Bi-Si da „nema jedinstvenog tržišta bez Evropskog suda pravde“. „On je arbitar jedinstvenog tržišta. Tako da ako Severna Irska želi da ima pristup jedinstvenom tržištu robe i da istovremeno ima pristup britanskom tržištu, to je jedinstvena pozicija u svetu. Mora da postoji Evropski sud pravde. Jedno ne ide bez drugog“, rekao je ambasador EU.

Razgovori Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva će trajati najverovatnije nekoliko nedelja.

Francuska preti restrikcijama u sporu oko dozvola za ribolov

Pariz – Francuska bi možda mogla da se osveti Britaniji u sporu oko izdavanja postbregzitovskih dozvola za ribolov do kraja sledeće nedelje, rekao je u sredu portparol francuske vlade Gabrijel Atal.

On je naveo da Vlada razmatra mere koje bi mogle da se preduzmu ako Britanija pokaže „jasnu spremnost“ da ne poštuje trgovinski sporazum koji je prošle godine postignut između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, prenele su agencije.

Francuska je apelovala na britansku vladu da dozvoli dodatnom broju francuskih malih ribarskih čamaca ribarenje u teritorijalnim vodama Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su vlasti Ujedinjenog Kraljevstva i ostrva Džerzi u Lamanšu odbile na desetine zahteva za izdavanje dozvola.

Francuska razmatra uvođenje restrikcija, što je u suprotnosti sa postbregzitovskim sporazumom koji je britanska vlada potpisala sa EU.

Atal je dodao da francuska ministarka za mora Anik Žirardin treba da se sastane s najvišim zvaničnicima EU u cilju jačanja podrške iz evropskog bloka.

On se takođe osvrnuo na rast cena goriva u Francuskoj, rekavši da Vlada radi na „zaštitnim merama“ da bi se pomoglo pogođenim građanima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.