EU: Momentalno prekinuti sukobe između azerbejdžanskih i jermenskih snaga 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropska unija (EU) zatražila je večeras momenalni prekid neprijateljstava koji su se dogodili između azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Lahin koridoru i drugim mestima uz liniju kontakta, koji su doveli i do pogibije vojnika, objavljeno je na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS).

Deeskalacija je od suštinske važnosti, kao i puna primena prekida vatre i povratak za pregovarački sto kako bi se došlo do rešenja, navodi se u saopštenju.

Unija je spremna da pomogne kako bi se tenzije prevazišle i nastaviće svoje angažovanje u cilju postizanja održivog mira i stabilnosti na Južnom Kavkazu, dodaje se.

Oružane snage Azerbejdžana izvršile su vojnu operaciju kao odgovor na otvaranje vatre iz područja u Nagorno-Karabaha i preuzele borbene položaje u planinskim oblastima, saopštilo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Pripadnici ilegalnih jermenskih milicija prisutni u Azerbejdžanu počinili su provokativni teroristički akt na područjima na kojima su raspoređene ruske mirovne snage, što je dovelo do pogibije azerbejdžanskog vojnika Anara Kjazimova“, navodi se u saopštenju koje prenosi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari