EU planira da osnuje sud za ruske ratne zločine: „Rusi moraju da plate“ 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evropska unija će pokušati uz podršku UN da osnuje sud posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu u Ukrajini, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ruska invazija na Ukrajinu donela je smrt, razaranja i nezamislive patnje. Svi se sećamo strahota Buče. Procenjuje se da je u ratu do sada ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 pripadnika ukrajinske vojske“, reklao je Fon der Lajen.

„Rusija mora da plati za svoje strašne zločine, uključujući zločin agresije na suverenu državu. Iz tog razloga, iako i dalje podržavamo uspostavljanje međunarodnog suda, predlažemo osnivanje specijalnog suda uz podršku UN, koji bi istraživao i kažnjavao ruske zločine agresije“, dodala je ona. „Spremni smo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo prikupili što širu međunarodnu podršku za osnivanje tog specijalnog suda. Rusija mora i finansijski da plati razaranja koja je izazvala. Procenjuje se da je Ukrajina pretrpela štetu od oko 600 milijardi evra Rusija i njeni oligarsi moraju Ukrajini da nadoknade štetu i troškove obnove zemlje“, rekl je šefica EK u video-obraćanju, preneo je Index.hr.

„Strašni zločini Rusije ne smeju da prođu nekažnjeno“, rekla je Fon der Lajen.

Rusija poriče da je ubijala civile i da je činila ratne zločine uprkos ubedljivim dokazima za masakr u Buči. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je samo tokom okupacije Hersona počinjeno više od 400 ratnih zločina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.