EU uklanja SAD s popisa sigurnih država za Kovid-19 1Foto: EPA-EFE/ PETER FOLEY

Evropska unija uklanja Sjedinjene Američke Države s popisa država sigurnih za Kovid-19, potvrdila su dve neimenovane diplomate za Rojters, a prenosi Hrvatska radio-televizija.

To je u petak odlučeno u okviru vraćanja ograničenja, poput obavezne izolacije i testiranja, za nevakcinisane građane SAD-a i pet drugih zemalja, a danas potvrđeno.

Zemlje EU-a započele su proceduru uklanjanja SAD-a s popisa zemalja iz kojih građani mogu putovati u EU bez dodatnih restrikcija.

Lista se izrađuje na temelju epidemiološke situacije u zemlji, ali i reciprociteta.

Uprkos pozivima EU-a, SAD ne dopušta ulazak u zemlju putnicima iz šengenskog prostora, a EU je podeljena na zemlje koje se zalažu za jednak tretman i one koje više zavise od turizmu, pa su nesklone ograničavanju.

Uklonjena i Crna Gora

Sa „zelene liste putovanja“ uklonjena je Crna Gora, javio je dopisnik Radio-televizije CG iz Brisela, uz Severnu Makedoniju, Kosovo, Liban i SAD.

Prema njegovim informacija i Izrael je skinut sa spiska.

„Ovom odlukom ne prejudicira se mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje neesencijalnih putovanja u EU za potpuno vakcinisane putnike“, navodi se u saopštenju Saveta Evrope koje citira RTCG.

Crna Gora od početka jula bila je na zelenoj listi EU, koja se odnosi na putovanja u Uniju bez ograničenja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.