Evropska komisija zabranila je zaposlenima da koriste TikTok iz sigurnosnih razloga 1foto: Shutterstock/XanderSt

Evropska komisija zabranila je osoblju da koristi kinesku aplikaciju TikTok iz bezbednosnih razloga, što je najnoviji primer rastućih tenzija između Pekinga i Zapada.

Zapadne vlade su uznemirene dokazima da kineske tehnološke kompanije pomažu Komunističkoj partiji i njenim obaveštajnim službama da prikupe ogromne količine podataka širom sveta – sa posebnim fokusom na političke i bezbednosne ciljeve visoke vrednosti.

Visoki zvaničnik rekao je za Politiko da je u četvrtak ujutru svom osoblju naređeno da ukloni TikTok sa svojih službenih uređaja, ali i sa svojih ličnih uređaja ako su na njima instalirane aplikacije vezane za posao.

Članovi osoblja moraju da izbrišu poslovne aplikacije sa svojih ličnih uređaja ako insistiraju da zadrže TikTok.

Druge institucije Evropske unije, uključujući Savet i Parlament, verovatno će slediti njihov primer u zabrani kineske aplikacije, iako bi Evropskom parlamentu moglo da potraje mnogo duže da primeni takvu politiku.

Zabrana će verovatno biti javno objavljena na redovnom podneskom brifingu Komisije. Sjedinjene Države su već zabranile TikTok na mnogim državnim uređajima, dok Holandija razmatra zabranu, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.