Evropska unija razmatra pooštravanje sankcija: "Moskva mora nastaviti da plaća visoku cenu" 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju na Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropska unija će u ponedeljak razmotriti pooštravanje sankcija Rusiji nakon što je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zaplenila za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regione južne Ukrajine, saopštio je Brisel.

„Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju na Ukrajinu“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, opravdavajući predložene mere.
Globalna energetska i prehrambena kriza

Kako se sukob nastavlja i sve više izaziva globalnu energetsku i prehrambenu krizu, ministri spoljnih poslova EU razmatraju zabranu kupovine zlata iz Rusije, što bi bilo u skladu sa sankcijama koje su zemlji već uvele članice G7, navodi Gardijan.

Više ruskih državljana bi takođe moglo da se nađe na crnoj listi EU, piše AB.

Očekuje se da će članice Unije u ponedeljak održati prve razgovore o sankcijama u Briselu, ali odluku neće doneti istog dana, piše list, pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.