Foto: EPA/ ENNIO LEANZA

Da bi ta ideja bila realizovana, u organizaciju bi morala da bude uključena bar još jedna država iz Persijskog zaliva, a ključnu reč prilikom odabira imao bi Katar.

Čelnici FIFA će sa Katarom pregovarati u naredna dva meseca, a konačan predlog trebalo bi da bude završen do juna, kada će na Konfresu FIFA u Parizi biti doneta konačna odluka da li će već 2022. Svetski kup biti proširen za 16 nacionalnih selekcija.

U januaru prošle godine FIFA je odlučila da se broj učesnika na završnom turniru poveća na 40 od 2026. godine, kada će organizatori biti SAD, Kanada i Meksiko. Nedavno urađena studija izvodljivosti pokazala je, međutim, da bi to moglo da se realizuje već na narednom šampionatu, a izračunato je da bi dodatni prihodi iznosili najmanje 400 miliona dolara.

Smatra se da je realna opcija da se u organizaciju Svetskog kupa 2002. godine uključi Oman, jer su Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli diplomatske odnose sa Katarom.

Savet FIFA danas je usvojio i odluku da se klupsko prvenstvo sveta od 2021. organizuje svake četvrte godine sa 24 tima, uprkos tome što su svi najveći evropski klubovi saopštili da neće učestvovati na tako velikom turniru.

„Svesni smo protivljenja evropskih klubova, ali verujem da će svi pristati da igraju. U svakom slučaju, nastavićemo da razgovaramo sa njima, prekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Povezani tekstovi