Finska planira postavljanje ograde na granici sa Rusijom: Troškovi će iznositi stotine miliona evra 1Foto: EPA-EFE/Rafal Guz

Finske parlamentarne stranke dogovorile su se o izgradnji ograde na delovima granice sa Rusijom, prenosi danas dpa.

„Radi se o tome da se osigura da je granica dobro kontrolisana i da možemo preventivno uticati na situacije koje bi mogle nastati na granici“, rekla je finska premijerka Sana Marin za finski radio ILE nakon sastanka lidera stranaka u utorak uveče.

Ona je rekla da vlada sada želi da izradi predloge za pilot projekat o kome će parlament glasati kasnije ove godine. Izgradnja malog dela ograde na jugoistoku zemlje trebalo bi da pruži više informacija o uslovima i troškovima, rekla je ona piše IndexHR.

Troškovi će iznositi stotine miliona evra

O konačnoj izgradnji ograde, koja bi prema predlogu finske granične službe mogla da bude izgrađena duž 130 do 260 kilometara finsko-ruske granice, glasaće se sledeće godine.

Prema podacima granične službe, troškovi su procenjeni na „stotine miliona evra“, a predviđeno je da izgradnja traje tri do četiri godine.

Deo opozicije je u utorak uveče kritikovao troškove i trajanje planirane izgradnje. Finska ima granicu sa Rusijom dugu 1.300 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari