Francuska postupno ukida 5G mrežu Huaveja 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Posle Britanije, i Francuska se priprema za ukidanje 5G mreže kineske kompanije Huavej do 2028. Kako piše politico.eu, Agencija za kibernetičku bezbednost (ANSSI) neće dozvoliti da telekomunikacione kompanije u Francuskoj obnavljaju licence za opremu 5G mreže sa kineskom kompanijom Huavej posle 2028.

Licence za Huavej važe tri ili pet godina, a za evropske konkurente Erikson ili Nokiju osam godina. Ovakva ograničenja ANSSI vodila bi postupnom isključenju Huaveja iz francuske 5G mreže do 2028, piše Rojters.

Odluka francuske agencije usledila je nakon slične objave Londona ranije ovog meseca da će zabraniti kupovinu nove 5G opreme od Huaveja od januara i primorati operatore da uklone postojeće komplete kineske firme iz svojih 5G mreža do 2027. usred intenzivne američke kampanje za izbacivanje Huaveja iz Evrope.

Sjedinjene Države, koje optužuju Kinu da će svoju opremu koristiti za špijunažu, što odbacuju i Huavej i zvanični Peking, vrše pritisak na svoje saveznike da slede njihov primer i zabrane rad kompaniji.

„Pozicija Francuske slična je položaju Britanije, ali je vladina komunikacija drugačija“, prenosi Rojters izjavu jednog svog izvora.

Kako se dodaje „Huavej ne može mnogo učiniti povodom toga“.

Francuska odluka usledila je nakon sve glasnijih zahteva različitih članica Evropske unije da pronađu evropski odgovor na strahove od sajber bezbednosti povezane sa Huavejem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.