ajfelov toranjFoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuski hodač po žici Nejtan Polin prešao je preko konopca na visini od 70 metara iznad Sene u Parizu, propraćen burnim navijanjem posmatrača na Ajfelovom tornju i na obalama reke.

Privezan sigurnosnim užetom, 27-godišnji Polin je polako hodao po konopcu razapetom preko reke između Ajfelovog tornja i pozorišta Šelo.

Nekoliko puta je zastao da bi se odmorio i napravio pauze sedeći ili ležeći na konopcu.

“Nije bilo lako hodati 600 metara i koncentrisati se uz pritisak i sve što se događalo okolo. Ali svakako je bilo prelepo”, rekao je Polin, prenosi Gardijan.

On kaže da je bilo teško dobiti sve neophodne dozvole za ovaj poduhvat, a da je veliki pritisak predstavljao i “stres povezan sa publikom i činjenicom da je bilo mnogo ljudi”.

Polin, vlasnik nekoliko svetskih rekorda, je izveo ovaj prelazak iznad reke u cilju obeležavanja Dana nasleđa koji se svake godine slavi u Francuskoj, kada se ljudi pozivaju da posete zgrade i spomenike koji su inače zatvoreni za javnost.

On kaže da mu je motiv bio da “učini nešto lepo i da to podeli sa ljudima, a da ujedno i ukaže na novu perspektivu nasleđa”.

“Želeo sam da na neki način oživim nasleđe”, dodaje Polin, koji je prošli put na konopcu prešao iznad Sene kada je 2017. godine obeležen Dan nasleđa.