Gani za CNN: Nadam se da ću se uskoro vratiti u Avganistan 1EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani, koji je svoju zemlju napustio pre tačno godinu dana, na dan kada je Kabul pao u ruke talibana, rekao je u intervjuu za CNN da se nada da će se u bližoj budućnosti vratiti u Avganistan.

„Želim da budem u mogućnosti da pomognem zalečenju svoje zemlje. I nadam se da ću to moći da uradim s mesta gde pripada svaka ćelija moga tela i bez koje se uvek osećam otuđeno“, rekao je Gani koji je napustio zemlju usred nereda, prenele su agencije.

Uoči današnje godišnjice pada Kabula bivši predsednik Avganistana je u nedelju branio odluku da napusti zemlju koja je, kako je rekao, doneta u nekoliko sekundi, naglasivši da je hteo da izbegne poniženje ako bi se predao talibanskim pobunjenicima.

Gani je za Si-En-En rekao da je 15. avgusta 2021. godine kada su talibani bili na vratima glavnog grada Avganistana, on poslednji ostao u predsedničkoj palati, pošto su njegovi stražari nestali. On je dodao da mu je ministar odbrane rekao ranije tog dana da se Kabul ne može odbraniti.

Kako je preneo Voice of America, Gani je naveo da je jednom od kuvara u palati nuđeno 100.000 dolara da ga otruje i da je osećao da njegovo neposredno okruženje više nije bezbedno.

„Razlog zbog kojeg sam otišao je bio taj što nisam hteo da talibanima i njihovim pristalicama pružim zadovoljstvo da još jednom ponize avganistanskog predsednika i nateraju ga da potpiše predaju legitimiteta vlade“, rekao je, dodajući da se „nikada nije bojao“.

Kritičari tvrde da je zbog Ganijevog iznenadnog i tajnog odlaska 15. avgusta 2021. grad ostao bez rukovodstva, pošto su SAD i NATO snage bili u poslednjoj fazi svog haotičnog povlačenja iz zemlje posle 20 godina.

Gani je takođe negirao tvrdnje da je sa sobom poneo desetine miliona dolara u kešu kada su on i drugi zvaničnici helikopterima pobegli iz zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.