Gorbačovu se na Zapadu odaje pošta kao čoveku mira, u Moskvi izrazi saučešće 1Foto: Carsten Rehder/dpa via AP

Povodom smrti Mihajla Gorbačova, poslednjeg vođe Sovjetskog Saveza, odaje mu se pošta na Zapadu gde se ističe njegova presudna uloga u okončanju Hladnog rata i borba za mir, a u Moskvi je Vladimir Putin izrazio duboko saučešće.

Nemački kancelar Olaf Šolc odao je poštu poslednjem sovjetskom vođi Mihailu Gorbačovu ističući da je on umro u trenutku „propasti demokratije u Rusiji.

Socijaldemokratski kancelar pozdravio je Gorbačova kao čoveka koji je „omogućio Perestrojku“ i koji je “ pokušao da uspostavi demokratiju“ u Rusiji, govoreći na margini seminara vlade u Palati Mezeberg kod Berlina.

„Umro je u trenutku ne samo kada je demokratija propala u Rusiji nego kada su Rusija i ruski predsednik (Vladimir) Putin ponovo napravili razdor u Evropi i pokrenuli užasan rat protiv susedne zemlje Ukrajine“, rekao je Šolc novinarima odajući priznanje Gorbačovu koga je nazvao „hrabrim reformatorom“.

Sovjetski vođa je učinio da Nemačka može da bude ujedinjena i da „nestane gvozdena zavesa“, dodao je Šolc.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je bivšem sovjetskom vođi na „odlučnom doprinosu nemačkom jedinstvu“.

Svojim delovanjem Gorbačov je pokazao da je „veliki državnik“ koji ima „hrabrost za demokratsko otvaranje i izgradnju mostova između Istoka i Zapada“ i za mir u Evropi, naglasio je Štajnmajer u saopštenju.

Taj san je „propao, uništen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu“, dodao je on.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je u tviter poruci objavljenoj danas ozdravila Gorbačova koji je kako je rekla bio „rukovođen mirom i razumevanjem među narodima u sudbonosnim trenucima istorije zemlje“.

„Kraj hladnog rata i nemačko ujedinjenje su njegovo nasleđe. Žalimo za smrću državnika kome smo večno zahvalni“ dodala je Berbok.

Na strani opozicije šef konzervativne CDU Fridrih Merc takođe je rekao da žali za gubitkom državnika u „koga je Nemačka mogla da ima poverenja i koji je imao poverenja u Nemačku“.

„Bez njega nemačko jedinstvo u slobodi“ ne bi bilo moguće, dodao je Merc.

Gorbačov je umro juče u 92. godini posle duge i teške bolesti, saopštila je bolnica u Moskvi, a prenele su ruske agencije.

Emocija zapadnih reakcija je u kontrastu sa ozbiljnošču ruskog predsednika Vladimira Putina koji je izrazio „duboko saučešće“ i danas će poslati telegram porodici i rodbini bivšeg lidera, prema navodima portparola Kremlja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je umro u utorak u 92. godini, imao „ogroman uticaj na tok svetske istorije“.

Putin je naveo da je Gorbačov „duboko razumeo neophodnost reformi“ i ponudio rešenja problema sa kakvima se SSSR suočavao osamdesetih godina prošlog veka, javlja Rojters.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da je Gorbačov bio državnik koji će biti zabeležen u istoriji, ali da je bio pogrešan njegov „romantizam“ vezan za mogućnost zbližavanja sa Zapadom.

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini.

U saopštenju je američki predsednik Džo Bajden pozdravio Gorbačova kao „retkog lidera“. Njegova dela bila su dela vođe koji je imao dovoljno „mašte da vidi da je drugačija budućnost moguća i hrabrosti da rizikuje celu karijeru da do toga dođe. Rezultat je bio sigurniji svet i više slobode za milione ljudi“, rekao je Bajden.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je „svet izgubiio velikog svetskog lidera, angažovanog za multilateralaziam i neumornog branioca mira“.

Šef UN je u saopštenju pozdravio „jedinstvenog šefa države koji je promenio tok istorije“ i učinio „više nego bilo ko da dovede „do kraja Hladnog rata na miran način“.

Britanski premijer Boris Džonson je takođe u tviter poruci rekao da se uvek „divio hrabrosti i integritetu koju je Gorbačov pokazao da okonča Hladni rat“.

„U vreme agresije (Vladimira) Putina u Ukrajini njegovo neumorno angažovanje za otvaranje sovjetskog društva ostaje primer za sve“, napisao je Džonson.

Za francuskog predsednika Emanuela Makrona, Mihail Gorbačov bio je „čovek mira čiji izbori su otvorili put slobode Rusima. Njegovo angažovanje za mir u Evropi promenio je našu zajedničku istoriju“, rekao je francuski predsednik u tviter prouci.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je „vođu dostojnog poverenja i poštovanja“ koji je „odigrao presudnu ulogu da okonča Hladan rat i sruši gvozdenu zavesu. Otvorio je put ka jednoj slobodnoj Evropi“, rekla je ona.

Za bivšeg kolumbijskog predsednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir 2016. godine Huana Manuela Santosa Gorbačov, i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990, bio je „šamipoon mira“. „Svetu je potrebno mnogo više vođa kao što je on“, napisao je bivši kolumbijski predsednik u tviter poruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari