Gradonačelnik Ljubljane: EU trebalo da odredi jedinstvene mere tokom pandemije (VIDEO) 1Foto: Skrinšot/Fejsbuk

Mislim da je EU pogrešila što nije proletos odredila jedinstvene mere za sve svoje članice i one koje će to postati, bilo bi nam svima lakše.

Ovako je svaka Vlada određivala mere za svoju zemlju i do sada se nijedne mere nisu pokazale kao najbolje pa sada svi čekamo vakcinu.

U Sloveniji je trenutno na snazi policijski čas, a dnevno se evdientira preko 2.000 zaraženih, objašnjava situaciju sa širenjem kororna virusa gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

U rubrici „Intervju na mreži“ na Fejsbuk stranici lista Danas on je, odgovarajući na pitanja čitalaca, komentarisao kako se policijski čas pokazao u borbi protiv korone, da li je efikasna mera zabrane kretanja, šta misli o protestima građana Ljubljane, šta očekuje od vakcine i koliko osluškuje probleme svojih sugrađana.

powered by Sounder

– Mislim da je EU pogrešila što nije proletos odredila jedinstvene mere za sve svoje članice i one koje će to postati, bilo bi nam svima lakše da takve mere važe za sve od juga do severa, od istoka do zapada. U Evropi nema nikoga u nekoj Vladi koji su prihvatili mere a da su se one pokazale kao nabolje. Sad svi čekamo vakcinu. Iskreno, protiv toga sam da svaka opština određuje svoje mere, tako će početi takmičenje ko će više zatvoriti a ko otvoriti gradove. Situacija nije nigde dobra, svaki život koji se izgubi je tragedija. Zato sam apelovao na građane da poštuju sve donete mere, jer ćemo samo brigom o sebi i bližnjima pomoći da se virus dalje ne širi – objasnio je Zoran Janković.

Prema njegovim rečima, biti zatvoren nije samo teško iz ugla psihofizičkog stanja gađana jer nema socijalnog života i kontakata, već će biti grozno i za privredu.

On se nada da će vakcina biti odobrena i da će sve države dobiti po istom konceptu tu vakcinu i da će krenuti vakcinacija prvo zdravstvenih radnika, pa onda starijih i rizičnih grupa i ostalih.

– Mislim da je to jedino moguće rešenje. Bio sam pre dve nedelje u Beogradu i pričao sa predsednikom Vučićem, svi smo u istoj situaciji i čekamo vakcinu. Vi ste sad otvorili 900 novih postelja, kod nas je u Kliničkom centru otvoreno 300 novih postelja, dok imamo preko 2.000 zaraženih dnevno. Problem je što je u Sloveniji dominantno staro stanovništvo a kovid je ušao u domove za stare – naveo je naš sagovornik.

On je istakao da se još uvek ne zna efekat zabrane kretanja, ali da su mere donete na osnovu broja zaraženih i mrtvih.

– Mere će se tek pokazati, naša Vlada to svake nedelje razmatra. Kod nas su zatvorene škole što će deci jako faliti, obavezne su maske i napolju. Kod nas je zatvoren i javni prevoz iako su putnici poštovali pravila. Tu je prevladao strah da bi se virus mogao širiti, pa su i mere oštrije. Ukoliko bude bolja situacija, mere će se povlačiti. Tvrdim da 99 odsto građana Ljubljane poštuje te mere iako nikome nije pravo što postoje ograničenja. Ako Evropa već nije odredila jedinstven stav, onda svaka Vlada mora sama da rešava to pitanje u svojoj zemlji. A kod nas se to poštuje – rekao je Janković.

On je naveo da su prve aknkete u Sloveniji pokazale da bi se sigurno vakcinisalo 13 odsto ljudi a 30 odsto možda.

Sve zavisi od razvoja situacije sa kovidom, da li će opasti broj zaraženih ili će se ići na vakcinu.

Na pitanje o protestima u Ljubljani i da li je pričao sa građanima, Janković kaže da su svi nervozni.

– Ja sam te proteste osudio jer su bili nasilni. Imali smo proteste biciklista i ti su bili mirni skupovi. Moram reći da smo mi kao grad uvršteni među 25 najlepših malih gradova u svetu a protesti koji su nasilni nisu dobrodošli. Svi smo nervozni i čekamo da ovo prođe, ali niko nema pravo da uzme u svoje ruke zakon i maltretira druge. Ovi protesti nisu bili protiv kovida već protiv Vlade a neki učesnici su to zloupotrebili – naveo je Zoran Janković.

Na pitanje kako poredi prolećni talas korone a kako ovaj, Janković je rekao da je prvi talas bio praćen strahom jer se nije znalo šta dolazi, iako su posledice bile manje nego sada.

– Ova jesenja varijanta širenja viusa je sa lošim posledicama, teža je situacija a zahvaćeni su nam dosta domovi starih u Sloveniji. Epidemija je uzdrmala ceo svet. Ima samo razlike u tome kako se neke Vlade nose sa tim problemom. Moramo priznati da je reakcija Srbije na koronu bila dobra, prvi ste imali policijski čas dok Slovenija nije bila spremna, to se pokazalo sa nabavkom maski što će sigurno završiti na sudu. Nismo išli na direktne nabavke već preko privatnih firmi. Kad je stigla epidemija imali smo dobro i pravovremeno reagovanje nekih država, mada niko nije za to bio spreman. Ne znam nijednu državu koja bi se mogla pohvaliti situacijom sa zarazom – ocenio je Janković.

On je naveo da će situacija sa virusom ostaviti teške posledice na privredu, iako je Slovenija namenila paket mera pomoći ovom sektoru.

– Ima nekoliko paketa koje je Vlada prihvatila kao pomoć privredi, osnovna je pomoć od tri milijarde evra, skraćenje radnog vremena, plaćanje delatnosti koje su zatvorene i zabrana otpuštanja. Nikada ne može biti dosta novca da se nadoknadi šteta koja je nastala. Turizam ima posledice, brojne oblasti su desetkovane. Privreda je na udaru ali neke oblasti dobro rade, kao farmacija i građevina – istakao je Zoran Janković.

Na pitanje koliko osluškuje potrebe građana Ljubljane i koliko oni učestvuju u kreiranju izbornog programa, Janković je odgovorio da ima dobru komunikaciju.

– Ja sam do sada bio pet puta na izborima i uvek sam pobeđivao u prvom krugu sa više sa 60 odsto glasova. Moj tim je do sada realizovao 2.200 projekata. U ovom trenutku radimo 158 projekata, održavam blizak kontakat sa građanima a dešava se nekad da po dvesta njih dođe na dan kada primam građane. Mislim da jedan gradonaćelnik mora biti u kontaktu sa građanima. Saradnja sa drugim gradovima nam isto pomaže da razmenimo iskustva i ne pravimo iste greške. Poslednja poseta Beogradu, recimo, dala nam je ideju da primenimo i mi „Sokolovo oko“ – ocenio je gradonačelnik Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.