Hiljade Rusa beže u Mongoliju: Ukrajinci pozivaju mobilisane da se predaju, da spasu svoje živote 1Foto: snapshot Youtube

Hiljade Rusa pobegle su u Mongoliju preko granice na severu u pokušaju da izbegnu regrutaciju, čime je izvršen dodatni pritisak na vladu u Ulan Batoru i njene napore da se distancira od sukoba.

Podsetimo, Tsakhia Elbegdorj, bivši predsednik Mongolije, pozvao je pre neki dan Burjate, rusku etničku manjinu, da pobegnu u Mongoliju kako bi izbegli mobilizaciju za rat u Ukrajini. Svoje obraćanje snimio je na engleskom jeziku.

Više sati Rusi su čekali u redu na graničnom prelazu Kjakta u etničkoj mongolskoj provinciji Burjatia, ali su rekli da imaju malo izbora nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio “delimičnu mobilizaciju” .

“Moja zemlja je započela delimičnu mobilizaciju i mislim da to negativno utiče na društvo”, kazao je jedan od njih. “Čekali smo jako dugo na ruskoj strani granice, oko 16 sati.”
Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi mobilisani Rusi koji budu poslati na ratište u sklopu mobilizacije najavljene prošle sedmice trebali da se predaju prvom prilikom.

“Mobilisani Rusi koji se predaju imaju šansu da spasu svoje živote. Svi ostali je neće imati”, napisao je Jermak.
Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je da će zaštititi Ruse koji beže u Kazahstan kako bi izbegli vojnu mobilizaciju.

“Poslednjih dana stiže nam puno ljudi iz Rusije. Moramo ih zbrinuti i dati im sigurnost”, naveo je Tokajev, inače blizak saveznik Moskve koji se nakon ruske ofenzive u Ukrajini udaljio od Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa zvaničnicima rekao da su i ruski farmeri među Rusima koje mobilišu za rat protiv Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.