"Hitna vest": Frans pres pod ovom oznakom javlja da su vlasti u Beogradu otkazale Evroprajd 1Foto: Brett Sayles

Agencija Frans pres javlja kao hitnu vest da su srpske vlasti zvanično danas zabranile održavanje šetnje u okviru Evroprajda pozivajući se na organizatore tog „panevropskog događaja LGBTQ zajednice, predviđenog za 17. septembar u Beogradu.

Francuska agencija piše da su tenzije oko organizovanja Evroprajda rasle od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem septembra rekao da će tražiti otkazivanje šetnje, što je izazvalo, kako navodi Frans pres, bes predstavnika LGBTQ zajednice koji su obećali da će bez obzira na to organizovati taj događaj.

U tekstu se napominje da je predsednik Srbije naveo čitav niz razloga da objasni svoj stav pozivajući se na tenzije oko Kosova, ili enegetske i prehrambene nesigurnosti, što su organizatori Evroprajda osudili navodeći da vlada nema ovlašćenja da otkaže šetnju.

Objava o zabrani, navodi Frans pres, dogadja se nekoliko dana posle ogromne manifestacije koja je u Beogradu okupila hiljade ljudi, medju kojima motocikliste, pravoslavne sveštenike i nacionaliste ekstremne desnice koji su tražili otkazivanje šetnje.

Podseća se da istopolni brakovi nisu dozvoljeni u zemlji i da je homofobija duboko ukorenjena uprkos merama preduzetim tokom godina da se smanji diskriminacija.

Ipak se navodi da su prajd marševi 2001. i 2010 bili pod napadom ekstremne desnice i izbilo je ozbiljno nasilje a da se od 2014. Beograd prajd održava redovno ali pod jakom policijskom zaštitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.