Foto: Myriams-Fotos / Pixabay

Što se tiče istrage u splitskom KBC, gdje je prije par dana kardiokirurg osumnjičen za primanje mita, Kujundžić je rekao da je inspekcija još tamo i da još traju „stručne i policijske radnje“. „Oni će do kraja nedelje dati izveštaje“, rekao je Kujundžić, prenosi N1 HRV.

Upitan je li mu normalno da lekar splitskog KBC, osumnjičen za primanje mita, i dalje radi s pacijentima, odgovario je da se ne može zakon prilagođavati.

„Prema pozitivnom hrvatskom zakonu, dok se ne dokaže krivica on nije kriv. Zakon ne može menjati neki pojedinac, građanin ili političar samo tako pojedinačno“, rekao je Kujundžić.

„Javna je tajna da se u Hrvatskoj prima mito u svim segmentima, nažalost i u zdravstvu“, zaključio je hrvatski ministar zdavlja. Kujundžić, koji se trenutno suočava s kritikama reformi njegovog resora, nizom inspekcija, listama čekanja, manjkom novca i korupcijom u sistemu, za Dnevnik Nove TV komentarisao je sve veći broj problema u zdravstvu.

Najavio je da će se prekovremeni sati za lekare rešiti pošto se sklopi novi kolektivni ugovor. „Ovde imamo situaciju gde ljudi rade jedan posao do 16 sati po jednoj ceni, a nakon 16 po nešto manjoj ceni. To je ono što lekari s pravom traže da se drugačije plati i to će u novom kolektivnom ugovoru sigurno biti rešeno“, rekao Kujundžić.

Upitan za cene lekova, ministar zdravstva je rekao da ne može garantovati da pacijenti neće plaćati veću cenu lekova, jer je to, kaže, „tržišna utakmica koja je uvrežena u svetu“.