ilon maskFoto: EPA-EFE/Carina Johansen

Zašto se mučiti vraćanjem Tviter naloga Donalda Trampa, pita se politički aktivista i pisac Ričard Simor (Richard Seimour) na početku svog autorskog teksta za Gardijan.

Vlasnik Tvitera i milijarder Ilon Mask, prvo je rekao da takve odluke neće biti donete dok se ne uspostavi savet za moderiranje sadržaja, ali je, pak, odluku o Trampovom nalogu doneo posle brzo sprovedene ankete na toj društvenoj mreži.

Takođe, aktivirao je i naloge Kanjea Vesta, kojeg su oglašivači odbacili nakon antisemitskih komentara, i Endrua Tejta, mizoginog „influencera“ koji je zabranjen 2017. godine.

Ovo dovodi ionako nervozne oglašivače, koji čine oko 90 odsto prihoda kompanije, u nesigurnu poziciju.

NAACP je pozvao velike kompanije da zaustave oglašavanje na Tviteru, a mnogi od njih su to već učinili.

Odluka o vraćanju naloga Trampu, takođe, rizikuje šire političke reakcije na platformi.

Mask je već pod federalnom istragom zbog svog ponašanja tokom preuzimanja Tvitera.

Uprkos tome što je Mask najbogatiji čovek na svetu, vrlo malo od onoga što je uradio otkako je kupio Tviter liči na dobar poslovni uspeh.

Poznato je da vlada strahom, krši zakon, razbijaj sindikate i otpušta zaposlene koji ga kritikuju.

Čini se da želi da uspostavi isti obrazac na Tviteru, na osnovu svog očigledno nepobitnog uverenja da on zna najbolje.

Ali njegovo interesovanje za Tviter nije samo komercijalno. Jasno je da misli da je staro rukovodstvo Tvitera imalo levičarsku pristrasnost i da bi želeo da povrati prijateljsku klimu za desničarske agitatore.

Čini se da je cilj redizajn Tvitera i promena njegove percipirane politike.

Otpustio je ogroman broj osoblja, počevši od čistke oko polovine zaposlenih, da bi potom molio neke od njih da se vrate.

U “Slack” porukama koje su procurile, nazvao ih je „slabima, lenjim i nemotivisanim“, te rekao da bi lako mogli ponovo da budu otpušteni.

Mask je proterao još oko 1.200 zaposlenih, uključujući inženjere odgovorne za upravljanje sadržajem i “peglanje” grešaka.

Nedavno, nakon što je ušao u Tviter spor sa inženjerom koji je znao više o problemima performansi platforme od njega, otpustio ga je tvitom.

Njegovo onlajn ponašanje čini da kompanija izgleda užasno. Tviterova služba za proveru činjenica ponižavajuće ga je ispravila nakon što je lažno tvitovao da Tviter „donosi ogroman broj klikova“ na druge veb stranice, budući da je „najveći pokretač klikova na internetu daleko“.

Međutim, ništa o Maskovom ponašanju ne sugeriše da se haos na Tviteru prvenstveno odnosi na biznis.
Kao izvršni direktor Tvitera, koristio je platformu da ohrabri birače da podrže republikance na američkim međuizborima i, kada su izgubili, širio je teoriju zavere da je Sem Bankman-Frid prao novac za demokrate.

On je, iako jedva da je “Tramper”, veselo vezan uz politiku kulturnog rata američke krajnje desnice.

Ovo bi sugerisalo da je preuzimanje Tvitera delimično bi politički potez Maska, koji ima za cilj „ometanje“ komunikacionih mreža za koje je američka desnica više puta tvrdila da su pristrasne protiv nje.

Tviter, kao politički subjekt, mnogo je iznad svoje biznis težine.

U svojim ranim danima, napredovao je zbog povezanosti sa Belom kućom i tadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Uprkos tome što je imao mnogo manje korisnika od Fejsbuka ili TikTok-a, Tviter je bio i ostao moćno sredstvo za oblikovanje javnog diskursa.

Ko god da ga kontroliše, bez obzira da li zna šta radi ili ne, ima stvarnu političku moć.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Ilona Maska ne zanima zarada na Tviteru - on želi politički uticaj 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.