Incko: Žao mi je što skupština RS nije ispoštovala rokove, moraću o tome obavestiti Borelja 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je da mu je žao što nisu ispoštovani rokovi koje je dao Narodnoj skupštini Republike Srpske da poništi odlikovanja dodeljena osobama osuđenim za ratne zločine.

Incko, koji je Narodnoj skupštini RS dao rok do kraja aprila da poništi odlikovanja osobama osuđenim za ratne zločine, među kojima su i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, naveo je da je više puta rekao da njemu nije najvažnija kazna.

„To je jedna moguća posledica, ali nije važna. Više je važno da kod nekih Srba počinje proces da drugačije razmišljaju o svojoj prošlosti, razmišljaju o tome gde žele da žive njihova deca“, izjavio je on za Nova BH.

Incko je istakao da je njegov sledeći potez da o odluci Narodne skupštine RS obavesti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

On je dalje kazao da „kazne nisu bitne“ i da se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „pokazao kao kukavica“.

„Ja sam tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću (sa Studentskog doma) u Palama i to se desilo. Predsednik Dodik se pokazao kao velika kukavica, nije sam to učinio iako je započeo taj proces. Pozvao je (kćerku Radovana Karadžića) Sonju Karadžić, ali bitno je da ta ploča više nije vidljiva“, kazao je on.

Incko je još kazao da u Dejtonskom sporazumu nema mesta za samoopredeljenje niti otcepljenje.

„Treba samo poštovati Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda. Meni je jako žao što ovde ne postoji takmičenje u dobrom ili recimo ko će imati bolje autoputeve, škole, više kulture. Takmiči se samo ko će biti veći Srbin, Hrvat, Bošnjak“, ocenio je on.

Incko je zaključio da „još nije spakovao kofere“, ali da će se to najverovatnije desiti na leto, dodavši da je u stalnom kontaktu sa Kristijanom Šmitom, koga je Nemačka zvanično kandidovala za novog visokog predstavnika u BiH.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Incko: Žao mi je što skupština RS nije ispoštovala rokove, moraću o tome obavestiti Borelja”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.