Istraživanje Levada centra nakon proglašenja mobilizacije u Rusiji: Manje od polovine ispitanika želi nastavak rata 1EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio mobilizaciju, više od polovine Rusa je osetilo strah ili anksioznost, pokazuju rezultati novog istraživanja javnog mnjenja.

 

Anketa nezavisnog Levada centra, koja je sprovedena između 22. i 28. septembra, pokazala je da je 47 odsto ispitanika reklo da je osetilo nemir, strah ili zebnju nakon što su čuli da će stotine hiljada vojnika biti regrutovani da bi se borili u Ukrajini.

Glavni dopisnik u spoljnopolitičkoj rubrici Volstrit žurnala Jaroslav Trofimov je na Tviteru napisao da je u anketi manje od polovine ispitanika reklo da želi da se rat u Ukrajini nastavi.

Trinaest odsto učesnika ankete je navelo da je osetilo ljutnju dok je 23 odsto reklo da se osetilo ponosnim na Rusiju.

Širom Moskve su počeli da se pojavljuju bilbordi na kojima se odaje počast „herojima Rusije“, pišu agencije.

Novinar BBC-ija Vil Vernon je na Tviteru naveo da su znakovi rata u Ukrajini sve vidljiviji u Moskvi. „Ispred centara za regrutaciju su redovi rođaka (mobilisanih). I sve je više bilborda na kojima se odaje počast ‘herojima Rusije'“.


Ilja je jedan od onih koji, kako je sam rekao, nije hteo da izbegne mobilizaciju, te se odazvao na poziv da „brani zemlju“, piše Gardijan.

Kada se juče vratio s posla, supruga ga je čekala kod kuće sa dokumentima za vojnu regrutaciju. Kako je rekao, brzo se spakovao i jutros otišao da se javi u svoj lokalni centar za regrutaciju u Irkucku, gradu na Bajkalskom jezeru u Sibiru.

Ovaj 27 godišnji vozač autobusa je rekao u telefonskom intervjuu da „kada otadžbina zove, morate da se odazovete“. On je na terenu gde prolazi obuku u blizini grada Rostov na jugu Rusije. „Odlučio sam da ne izbegnem poziv i da branim zemlju“.

S druge strane, Putinovo proglašenje mobilizacije je predstavljalo okidač za odliv desetina hiljada muškaraca iz zemlje, koji ne žele da se bore u ničim izazvanoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Denis Volkov iz nezavisnog Levada centra je rekao da je primetna sve veća polarizacija u zemlji.

„Nacija se podelila i mobilizacija je dodatno produbila postojeće podele“, rekao je Volkov.

Kako se navodi, zapadno orijentisani, moderniji, urbani segment stanovništva želi da napusti zemlju i protiv je regrutacije. Međutim, i dalje ima onih koji neće da se ogluše o vojni poziv. Obično su manje obrazovani, siromašniji i zavisniji od vlasti, piše Gardijan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.