Ova članica EU neće slati vojsku u Ukrajinu niti dozvoliti da Kijev njenim oružjem gađa rusku teritoriju 1Foto: EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Rim neće slati vojsku u Ukrajinu niti dozvoliti da italijansko oružje bide korišćeno za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.

„Nemoguće je da Italija pošalje vojnike u Ukrajinu i da koriste naše oružje u Rusiji“, rekao je Tajani uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu, piše Anadolija.

On je kazao da će Italija nastaviti da podržava Ukrajinu ali da, po njenom ustavu, nije moguće dozvoliti slanje vojnika u Ukrajinu i upotrebu njenog oružja za gađanje ciljeva unutar Rusije.

„Mi se ne borimo protiv Rusije. Mi branimo Ukrajinu. To nije isto“, poručio je Tajani.

Mađarski premijer Viktor Orban takođe je danas odbio predlog NATO da se Ukrajini omogući da koristi oružje koje joj donira Zapad za napade na ciljeve u Rusiji, jer bi, kako je rekao, ta promena politike približila Evropu unuštenju.

Američki predsednik Džozef Bajden dao je zeleno svetlo Ukrajini da pod određenim uslovima gađa ciljeve na ruskoj teritoriji, u oblasti Harkova te su juče njen primer pratile Danska, Francuska i Češka a danas Nemačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari