Izabrano troje finalista za ovogodišnju nagradu Saharov Evropskog parlamenta 1Jedan od kandidata: Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV

Grupa od 11 avganistanskih žena, aktivistkinja za ljudska prava, bolivijska političarka Žanin Anjez (Jeanine Anez) i ruski opozicioni aktivista Aleksej Navaljni kandidati su za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja koju dodjeljuje Evropski parlament.

Odbor za spoljne poslove i Odbor za razvojnu politiku na zajedničkoj sednici su u četvrtak izabrali troje kandidata za nagradu Saharov, prenosi agencija Hina.

Ko će od troje kandidata koji su ušli u najuži izbor dobiti nagradu, biće poznato 21. oktobra o čemu će odlučiti predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i čelnici političkih grupa u Parlamentu. Svečanost dodele nagrade će biti održana 15. decembra u Strazburu.

Grupa od 11 Avganistanki nominovana je zbog njihove hrabre borbe za jednakost i ljudska prava. Talibani, koji su se nedavno vratili na vlast u Avganistanu ne priznaju jednakost žena, koje su svakodnevno izložene diskriminaciji i lišene su osnovnih ljudskih prava.

Žanin Anjez je bolivijska političarka i žrtva represije protiv disidenata. Posle opštih izbora u Boliviji 2019. i nemira koji su usledili, tadašnji predsednik Evo Morales, primoran od strane vojske i policije, dao je ostavku i otišao u egzil.

Parlament je u novembru 2019. izabrao Anjez za privremenu predsednicu, a godinu dana kasnije sprovedeni su slobodni izbori i obavljen mirni prenos vlasti. Međutim, ona je u martu ove godine uhapšena i optužena za planiranje državnog udara protiv Moralesa i od tada se nalazi u zatvoru.

Treći kandidat je Aleksej Navaljni, ruski opozicini političar, borac protiv korupcije i glavni politički protivnik predsednika Vladimira Putina. On je u avgustu 2020. godine otrovan, od čega se oporavljao u Nemačkoj odakle se vratio u Moskvu u januaru 2021. i odmah po dolasku bio uhapšen i osudjen na dvije i po godine zatvora.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja, prvi put dodeljena Nelsonu Mandeli i Anatoliju Marčenku 1988, najviše je priznanje Evropske unije za rad na području ljudskih prava. Dodeljuje se pojedincima, grupama i organizacijama koje su izuzetno doprineli zaštiti slobode mišljenja.

Europski parlament dodjeljuje Nagradu Saharov, uz pripadajući iznos od 50 000 eura, na svečanoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu potkraj svake godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.