Izrael će krivično goniti jevrejske hodočasnike koji su falsifikovali testove na kovid-19 1Foto: Pixabay/Walkerssk

Izrael je najavio da će krivično goniti desetine jevrejskih vernika koji su se vratili sa hodočašća u Ukrajini sa lažnim negativnim testovima na kovid-19. 

Hodočasnici su ove nedelje slavili jevrejsku Novu godinu, Roš hašanu, u ukrajinskom gradu Umanju, gde je sahranjen rabin Nahman iz Breslova osnivač sekte hasida na početku 19.veka.

On je praunuk osnivača hasidizma, društveno verskog jevrejskog pokreta.

Umanj, u centralnoj Ukraijini, ove godine posetilo je 25.000 do 30.000 hodočasnika, uglavnom iz sekte Breslov.

Izraelska služba hitne pomoći Magen David Adom (Crveni Davidov štit) je rekla za izraelski lsit Džeruzalem post da je 14 odsto onih koji su se vratili bilo pozitivno na kovid-19.

Zdravstvena služba koja je u Umanju i na aerodromu u Kijevu organizovala testiranje rekla je da je oko 2.000 hodočasnika na povratku iz ukrajinskog grada testirano pozitivno na korona virus.

Služba je poslala više od 100 zdravstvesvenih radnika na zahtev Vlade Izraela da pomogne hodočasnicima,a policija je posle dojave identifikovala one koji imaju lažne dokumente pošto su se vratili u Izrael, preneo je britanski Gardijan.

Oni su poslati u kućni karantin zbog zabrinutosti da je stotine hodočasnika nabavilo lažne potvrde.

Izraelska granična i služba za imigraciju je rekla da je dobila informaciju da se desetine ljudi koji su pozitivno testirani u Ukrajini ukrcalo u avione sa lažnim negativnim testovima, a na samo jednom letu iz Kijeva utvrđeno je da 13 putnika ima falsifikate, javio je veb-sajt Ynet.

Premijer Izraela Naftali Benet je to osudio, rekavši da se radi o „osobama koje su na prevaru ušle u Izrael, falsifikujući dokumente i namerno šire bolest što predstavlja neodgovoran akt narušavanja javnog mira“.

Benet je najavio da će svako ko je koristio lažna dokumenta krivično goniti za prevaru, falsifikat i namerno širenje bolesti.

Dogodilo se to u osetljivo vreme za Izrael koji se nadao da je najnovji talas pandemije izazvan zaraznijim delta sojem doveden pod kontrolu.

Izraelski mediji su objavili da su hodočasnicima koji su dobili pozitivne testove u Umanju kasnije pre povratka kući nuđeni falsifikovani dokumenti kako bi mogli da otputuju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izrael će krivično goniti jevrejske hodočasnike koji su falsifikovali testove na kovid-19”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.