Izrael očekuje potpunu normalizaciju odnosa sa Sudanom ove godine 1foto: Shutterstock/esfera

Izrael očekuje da u potpunosti normalizuje odnose sa Sudanom ove godine, izjavio je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen po povratku iz jednodnevne posete sudanskom glavnom gradu, Kartumu.

Koen je to rekao novinarima sinoć posle sastanaka sa zvaničnicima u Kartumu, sa generalom Abdelom-Fatahom Burhanom, vladarom Sudana i drugim vojnim liderima.

„Očekuje se da sporazum bude potpisan ove godine i biće četvrti takav sporazum“, rekao je Koen, aludirajući na sporazume o normalizaciji odnosa sklopljenih posredstvom SAD sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Bahreinom i Marokom 2020. godine.

Najava sporazuma bi mogla pomoći premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da skrene pažnju sa pojačanog izrelsko-palestinskog nasilja i gneva javnosti zbog njegovih planova da izmeni pravosudni sistem, dok kritičari upozoravaju da će to naneti veliku štetu izraelskom demokratskom sistemu kontrole i ravnoteže.

Sudanski generali smatraju da bi sporazum s Izraelom mogao pomoći da Sudan ubedi strane zemlje, uključujući SAD i UAE, da mu pruže finansijsku pomoć.

Ministarstvo spoljnih poslova Sudana je u četvrtak najavilo da će nastaviti nastojanja da se odnosi potpuno normalizuju.

Sudan je najpre potpisio sporazum o normalizaciji 2020. godine, pridruživši se Maroku, Bahreinu i UAE u sklopu takozvanih Sporazuma Avram, kojima su posredovale SAD, da uspostavi pune diplomatske odnose. Medjutim proces je bio u zastoju zbog opozicije u Sudanu.

U vojnom udaru 2021. zbačena je sudanska vada i narušena demokratska tranzicija te afričke zemlje.

Šef izraelske diplomatije je rekao da je predstavio Sudancima nacrt mirovnog sporazuma, za koji se očekuje da bude potpisan posle transfera vlasti civilnoj vladi. Ona će biti obrazovana u okviru tranzicije, koja je u toku u zemlji, dodao je izraelski ministar.

U svom saopštenju sudansko ministarstvo je navelo da su u toku razgovori o jačanju saradnje u raznim oblastima uključujući bezbednost i vojsku.

Takođe je navedena potreba da se postigne „stabilnost između Izraela i palestinskog naroda“ u svetlu nedavnog pojačanja nasilja.

Kasnije je jedan sudanski zvaničnik rekao da razgovori imaju za cilj i da odagnaju zabrinutost Izraela da bi buduća civilna vlada mogla da obrne proces normalazacije.

On je rekao da Izrael i SAD žele da osiguraju da će se proces nastaviti čak i kada se vojska povuče iz politike. U decembru su najviši sudanski generali i političke snage potpisale da će smeniti vojsku sa vlasti i da će biti uspostavljena civilna vlada. Međutim razgovori o postizanju konačnog sporuzama o tranziciji još uvek traju.

Tri sudanska vojna zvaničnika rekla su ranije AP-u da potpuna normalizacija odnosa neće biti skoro postignuta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u četvrtk rekao da se nastavlja širenje ciklusa mira i da je Čad koji se graniči sa Sudanom otvorio novu ambasadu u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.