Janša i Tonin dobili pretnje smrću 1Janez Janša Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenački premijer Janez Janša dobio je pošiljku u kojoj se njemu i njegovoj porodici preti smrću, a slična pretnja upućena je i ministru odbrane i koalicionom partneru u Janšinoj vladi Mateju Toninu, javlja dopisnik agencije Hina iz Ljubljane, pozivajući se na pisanje slovenačkih medija.

Prema izveštaju slovenačke televizije, Janša je dobio pretnje smrću u pošiljci poslatoj na njegovu privatnu adresu, što je potvrdio i premijerov kabinet, a policija istražuje slučaj.

Vest su prvi objavili portal Siol.nez i tv-stanica Nova24.tv, mediji bliski Janšinoj vladi.

Janša i Tonin su u petak na svoje adrese dobili pisma koja su sadržala pretnje smrću i u kojima je bila „municija većeg kalibra“, a prećeno je i članovima Janšine porodice.

Prema navodima Nova24.tv, koju je osnovala Janšina Slovenskademokratska stranka (SDS), to nije prvi put da se na taj način preti sadašnjem predsedniku Vlade Slovenije, što ta televizija ocenjuje kao „posledicu stvaranja psihoze“.

„Hoće li to konačno otrezniti one koji još uvek veruju u dobre namere potomaka komunističke revolucije?“, prenela je Hina navode sa portala Nova24.tv.

Janša medije često optužuje da su iz političkih motiva na strani levice koja želi da sruši njegovu vladu, kako i da mediji i levičarska opozicija stoje iza protesta kojima se zahtevaju prevremeni izbori, navodi Hina.