Foto:EPA

Vlasti izdale upozorenje na obilne kiše u više okruga, javlja Radio Slobodna Evropa.

Spasioci su proširili potragu za nestalima i onima koji su zaglavljeni zbog poplava i klizišta. Naređena je i evakuacija 5,9 miliona ljudi u 19 okruga od centralnog do jugozapadnog dela Japana, dok se 30.000 nalazi u prihvatnim centrima, prenosi agencija Kjodo.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na obilne kiše u okruzima Ehime i Koči, a na snazi je i dalje upozorenje u okrugu Gifu.

U okrugu Okajama, koji je jedan od najviše pogođenih nevremenom, oko 1.850 osoba je zaglavljeno na krovovima poplavljenih kuća, a u njihovom spasavanju učestvuje spasioci sa čamcima i helikopterima, prenosi RSE.

Na sastanku centra za vanredne situacije, japanski premijer Šinzo Abe zatražio je da se ulože svi mogući napori u potrazi i spašavanju.

U spasavanju učestvuje 54.000 policajaca, vatrogasaca, pripadnika vojske i Obalske straže.

Kako se navodi, u akciji spasavanja učestvuje 54.000 policajaca, vatrogasaca, odbrambenih snaga i pripadnika Obalske straže, kao i 40 helikoptera.

Prema pisanju RSE, ministarstvo poljoprivrede planira da angažuje oko 20 mašina za ispumpavanje vode, ali kako se navodi, za taj posao biće potrebno oko dve nedelje.

U bolnici u gradu Mabi oko 160 pacijenata i zdravstvenih radnika potražio je sklonište na drugom spratu zgrade jer je prvi delimično poplavljen.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da je nepoznata sudbina oko 92 osobe u okrugu Hirošime, prenosi AP.
Nevreme koje je pogodilo Japan je najgore od 1976. godine, prenosi RSE.