Japanski car i njegova supruga na sahrani Elizabete Druge 1foto: AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool, File

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako prisustvovaće 19. septembra u Londonu sahrani britanske kraljice Elizabete Druge (Eliazebth) i to će biti njihovo prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na tron 2019. godine, saopštila je u danas japanska vlada.

Vlada je dodala da na sahrani neće prisustvovati premijer Fumio Kišida i drugi zvaničnici japanskih vlasti.

Kraljica Elizabeta Druga poznaje tri generacije članova japanske carske porodice i pozvala je cara Naruhita i njegovu suprugu da posete Veliku Britaniju, ali je putovanje otkazano zbog pandemije korona virusa.

Car je pohađao Oksfordski univerzitet 1980-ih godina. Naruhito je tada upoznao kraljicu i članove britanske kraljevske porodice, tokom posete zamku Balmoral u Škotskoj.

Naruhitov otac, Akihito, prisustvovao je kraljičinom krunisanju 1953. kao prestolonaslednik, najstariji sin tadašnjeg cara Hirohita.

Pored japanskog carskog para, na sahranu se očekuju članovi drugih monarhija – belgijski kralj Filip (Philippe) i njegova supruga Matild (Mathilde) i veliki vojvoda od Luksemburga Anri (Henri) i njegova supruga Marija Tereza (Maria Teresa). Najavljen je dolazak bivšeg španskog kralja Huana Karlosa (Huan Carlos), španskog kralja Felipea VI i kraljice Leticije (Letizia).

Elizabeta Druga, koja je imala 96 godina i vladala 70 godina, preminula je 8. septembra u Balmoralu u Škotskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari